Τα πρώτα δοντάκια του παιδιού μου

Πότε βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια των παιδιών μας; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες για την ανατολή των νεογιλών δοντιών;

Τα πρώτα δοντάκια ενός παιδιού μπορεί να ανατείλουν στην ηλικία των 5-6 μηνών, ωστόσο, πιο συνηθισμένη είναι η εμφάνισή τους στο διάστημα μεταξύ 8 & 12 μηνών. Σε ορισμένα παιδιά, βέβαια, τα πρώτα δόντια ανατέλλουν μέχρι και την ηλικία των 2, γεγονός που δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ, σπανιότερα, τα νεογιλά δόντια εμφανίζονται ακόμα και πριν από τη γέννηση ή κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ενός παιδιού, φαινόμενο που είναι επίσης φυσιολογικό. Τα δόντια που εμφανίζονται πρόωρα -αν δε δημιουργούν πρόβλημα στο θηλασμό- δε θα πρέπει να αφαιρούνται, αφού τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια εμφανίζονται μετά τα 6 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανατολή των νεογιλών δοντιών συνοδεύεται από ερεθισμό στα ούλα και γι’ αυτό τα παιδιά βάζουν συνήθως στο στόμα τους σκληρά αντικείμενα, τα οποία λειτουργούν ανακουφιστικά. Επιπλέον, όταν εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια παρατηρείται έντονη σιελόρροια, αίσθηση δυσφορίας, εκνευρισμός και πιθανότατα πόνος -ιδιαίτερα τη νύχτα, ενώ ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν και δέκατα, οφειλόμενα κυρίως στην πίεση και τη σωματική εξάντληση. Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών, ωστόσο, δεν επιφέρει ποτέ υψηλό και επίμονο πυρετό, ένα σύμπτωμα ενδεικτικό κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή ίωσης, που πρέπει να οδηγήσει τους γονείς στον παιδίατρο για μια ακριβή διάγνωση.

Για την ανακούφιση ενός παιδιού από τον πόνο κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών, διατίθενται στο εμπόριο διάφορα μαλακά πλαστικά παιχνίδια που μπορεί να δαγκώσει άφοβα, καθώς και ορισμένες κρέμες που ηρεμούν τον ερεθισμένο βλεννογόνο και δεν έχουν απολύτως καμία αντένδειξη, όταν, φυσικά, χρησιμοποιούνται με μέτρο.

Ανακούφιση, όμως, προσφέρει και οτιδήποτε κρύο, όπως ένα πλαστικό παιχνιδάκι που έχει μπει για λίγο στο ψυγείο ή ένα δροσερό γιαουρτάκι, ενώ σημαντική αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση έχει και το χαμομήλι, το οποίο -αν το παιδί δε θέλει να το πιει- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το νότισμα μιας γάζας που στη συνέχεια θα τοποθετείται τακτικά στα ερεθισμένα παιδικά ούλα. Τέλος, αν το παιδί, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να φάει και έχει δέκατα, μπορεί να ηρεμήσει και με τη χορήγηση του κατάλληλου -ανάλογα με το βάρος του- παυσίπονου.

Συνήθως, τα πρώτα δοντάκια ενός παιδιού είναι τα κάτω πρόσθια. Επειδή, όμως, η νεογιλή οδοντοφυΐα δεν ακολουθεί πάντα τους παιδοδοντιατρικούς κανόνες, οι γονείς δε θα πρέπει να ανησυχούν: η ανατολή όλων των δοντιών του παιδιού θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί μέχρι τα 3 του χρόνια. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδικά δόντια είναι συνήθως αραιά, που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για να πραγματοποιηθεί σωστά η αλλαγή στη μόνιμη οδοντοφυΐα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καλή υγεία των νεογιλών δοντιών συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Γι’ αυτό, ακόμα και σε αυτή την πρώιμη φάση, οι γονείς πρέπει να μεριμνούν ώστε το παιδί να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες τήρησης της σωστής στοματικής υγιεινής. Αρχικά, ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με μία νοτισμένη με νερό γάζα, έπειτα χρησιμοποιείται μία οδοντόβουρτσα σιλικόνης, ενώ μετά το πρώτο 1,5 έτος, συνίσταται συνήθως η χρήση μιας μαλακής παιδικής οδοντόβουρτσας, με ελάχιστη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (όσο μία φακή).

Έτσι, τα πρώτα δοντάκια του παιδιού μου θα είναι γερά και θα δώσουν τη θέση τους σε υγιή μόνιμα δόντια!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ