Κακοσμία Στόματος σε παιδιά

Οι άσχημες μυρωδιές στα παιδιά είναι κάτι, το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει. Η κακοσμία στόματος, γνωστή ιατρικά ως χαλίτωση αποτελεί συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου έναν στους τέσσερις ενήλικες. Δεν είναι όμως σπάνιο να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά και να αποτελέσει αντικείμενο ανησυχίας για τους γονείς.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η κακοσμία στόματος των ανηλίκων δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής κατάστασης υγείας και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Παρακάτω αναλύονται οι συχνότεροι παράγοντες που μπορεί να αποτελέσουν αιτία της δυσάρεστης αναπνοής στα παιδιά.

Κακή ή ανεπαρκής στοματική υγιεινή

Αποτελεί τη συχνότερη αιτία κακής αναπνοής στα παιδιά. Στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος βρίσκονται περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν στα δόντια μετά από τα γεύματα διασπώνται από αυτά τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να παράγονται θειικές ενώσεις με δυσάρεστη μυρωδιά.

Εκτός από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, τα βακτήρια του στόματος βρίσκονται φυσιολογικά και στην περιοχή της γλώσσας. Συνεπώς πέρα από το σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και των μεσοδόντιων διαστημάτων είναι σημαντικός και ο προσεκτικός καθαρισμός της γλώσσας έπειτα από κάθε γεύμα.

Ξηροστομία

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας δύσοσμης αναπνοής στα παιδιά είναι η ανεπαρκής ποσότητα σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Το σάλιο βοηθά τον καθαρισμό του στόματος, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας η παραγωγή του είναι μειωμένη. Γι’ αυτόν το λόγο η αναπνοή παιδιών αλλά και ενηλίκων είναι δυσάρεστη το πρωί, μόλις ξυπνούν. Εξαιτίας διάφορων παραγόντων, όπως υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφία παρίσθμιων αμυγδαλών, μπούκωμα εξαιτίας απλού κρυολογήματος κλπ πολλά παιδιά αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα της νύχτας αλλά και της ημέρας, γεγονός που επιβαρύνει το πρόβλημα της δύσοσμης αναπνοής.

Το άγχος, ορισμένα φάρμακα, η θέρμανση και τα κλιματιστικά αποτελούν επίσης δυνητικούς παράγοντες ξηροστομίας. Φροντίστε το παιδί σας να ενυδατώνεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν το πρόβλημα επιμείνει συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό.

Προβλήματα στη στοματική κοιλότητα

Προβλήματα στα δόντια και στα ούλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοσμία αναπνοής στα παιδιά. Καταστάσεις όπως τερηδόνα, ουλίτιδαπεριοδοντίτιδα και στοματίτιδα συχνά ευθύνονται και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα από Ειδικό παιδοδοντίατρο ακόμη και αν πρόκειται για τα νεογιλά και όχι για τα μόνιμα δόντια του παιδιού.

Άλλα αίτια

Σε ορισμένες περιπτώσεις το αίτιο της κακής αναπνοής μπορεί να είναι κάποιο μικροσκοπικό ξένο σώμα (τροφή ή παιχνίδι) που το παιδί έχει τοποθετήσει στη μύτη του.

Επιπλέον ορισμένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή των αμυγδαλών μπορεί να αποτελέσουν αίτιο χαλίτωσης στα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση εάν η κακοσμία δεν παρέλθει έπειτα από συστηματικό σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ