Λοιμώξεις του στόματος που μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι

Τώρα που είναι καλοκαίρι, τα παιδιά χαίρονται ξέγνοιαστα τη θάλασσα και τον ήλιο. Οι κανόνες υγιεινής χαλαρώνουν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συγκεκριμένων λοιμώξεων, που έχουν ως πρώτη ή και αποκλειστική περιοχή εντοπισμού τους τη στοματική κοιλότητα.

  • Άφθες: η πιο συνηθισμένη μορφή ενδοστοματικού έλκους, ιδιαίτερα την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο παρελθόν  θεωρούνταν αποκλειστικά αυτοάνοσο νόσημα, στις μέρες μας υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να οφείλεται και σε κάποιον ιό.  Συνδέεται άμεσα με την κακή υγιεινή (βρώμικα χέρια στο στόμα, κυρίως όταν τα παιδιά παίζουν με τα χώματα και την άμμο) και με την εξασθένιση του οργανισμού (λόγω αφυδάτωσης, έκθεσης στον ήλιο). Οι άφθες είναι λευκές ελκώσεις που εμφανίζονται κυρίως στην ένωση των ούλων με τα χείλη (γι’ αυτό και φαίνονται καλύτερα όταν τραβήξουμε τα χείλη). Μπορεί να είναι μικρές αλλά κάποιες φορές έχουν και μήκος μερικών εκατοστών και προκαλούν σκλήρυνση των γειτονικών ιστών που εξωτερικά φαίνεται ως πρήξιμο (απόστημα). Οι άφθες θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους και να εξαφανιστούν (μπορεί να είναι μέχρι και 21 ημέρες) αλλά κάποια συμπτωματική αγωγή βοηθά τον ασθενή για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι επουλωτικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ ή με ήπια αναισθητικά καθώς και  βότανα όπως το χαμομήλι που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθούν δραστικά τις πρώτες δύσκολες μέρες.

afthes

  • Ερπητική ουλοστοματίτιδα: η πιο συχνή της εμφάνιση είναι σε μικρά παιδιά, ηλικίας έως 3 ετών. Οφείλεται στον ιό του έρπητα, τύπου Ι, και εμφανίζεται ταυτόχρονα με υψηλό πυρετό.  Τα ούλα είναι διογκωμένα και ματώνουν, ενώ εμφανίζονται και φυσαλίδες οι οποίες σπάνε, αφήνοντας λευκά έλκη. Ο ασθενής έχει πόνο και κακουχία, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και διόγκωση των λεμφαδένων. Η θεραπεία αφορά κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με τα κατάλληλα αναλγητικά και αντιπυρετικά, με κρύες και μαλακές τροφές, με τη σωστή στοματική υγιεινή (για πιο γρήγορη επούλωση) ενώ ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες είναι σημαντική η συνεχής χορήγηση υγρών (νερό, χαμομήλι κλπ.) ώστε να μην αφυδατωθεί το παιδί.

erpitikioulostomatitida

  • Επιχείλιος έρπης: ο ιός του έρπητα, πότε δε θεραπεύεται εντελώς. Παραμένει στο νεύρο που έχει προσβάλλει αρχικά (για τη στοματική περιοχή είναι το τρίδυμο νεύρο του προσώπου) και επανεμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδων στα χείλη. Ο ήλιος το καλοκαίρι ενοχοποιείται βασικά για την ενεργοποίησή του γι’ αυτό και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν αντηλιακό και στα χείλη. Αντιικές κρέμες που περιέχουν ακυκλοβίρη ( acyclovir) βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση, δεν εξαφανίζουν όμως άμεσα τον επιχείλιο έρπη.

  • Ανεμοβλογιά: αν και δίνει συμπτώματα σε όλο το δέρμα, σε ήπιες μορφές , μπορεί να εντοπίζεται και μόνο στο στόμα με εξελκώσεις. Η αντιμετώπιση της είναι καθαρά συμπτωματική.
  • Ιός Coxsakie A: δίνει τις πιο συχνές ιώσεις με εντόπιση στη στοματική κοιλότητα , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε μικρά παιδιά. Η πιο γνωστή λοίμωξη είναι η νόσος χειρών-ποδιών-στόματος , όπως είναι ευρέως γνωστή. Κάνει υψηλό πυρετό και κακουχία. Η αντιμετώπισή της είναι και εδώ συμπτωματική, με καλή στοματική υγιεινή και επαρκή υδάτωση του ασθενούς.

  • Μυκητιάσεις: Είναι ευκαιριακές λοιμώξεις που έχουν να κάνουν συχνά με τη χρήση αντιβιοτικών, το καλοκαίρι λόγω ελλιπούς υδάτωσης μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα. Η όψη της γλώσσας είναι κάτασπρη ενώ υπάρχει και δυσοσμία στην αναπνοή. Καλή στοματική υγιεινή και πλύσεις με χαμομήλι είναι οι επιλογές της πρώτης γραμμής ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιμηκυτιασικές κρέμες.

mykitiasis

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ