Παιδικοί Τραυματισμοί Δοντιών σε Νεογιλά & Μόνιμα Δόντια

Περιπτώσεις παιδικών τραυματισμών στα δόντια

Σχολείο, αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδι στο σπίτι ή στο πάρκο…

Οι παιδικοί τραυματισμοί δοντιών και τα μικροατυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο. Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς ενδέχεται να καταλήξουν σε οδοντικό τραύμα αρκετά σημαντικό για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.

Ο βασικός διαχωρισμός στους τραυματισμούς των παιδικών δοντιών είναι:

  • τραύμα σε νεογιλό δόντι
  • τραύμα σε μόνιμο δόντι

Παιδικοί τραυματισμοί σε νεογιλά δόντια

Η περίπτωση τραυματισμού νεογιλών δοντιών, συναντάται στην ηλικία των 2-4 ετών κατά την οποία το παιδί δεν έχει αποχωριστεί ακόμα κανένα παιδικό δοντάκι.

Σε αυτή την ηλικία, ο τραυματισμός μπορεί να μην γίνει καν αντιληπτός ή μπορεί να περάσει απαρατήρητος μπροστά στην αιμορραγία που θα προκαλέσει ένα ταυτόχρονο σκίσιμο του χείλους. Γι’ αυτό πολλοί γονείς αμελούν να ελέγξουν τα δόντια μετά από μία πτώση και να επισκεφτούν τον οδοντίατρο για τις πρώτες οδηγίες.

Πως να δράσετε σε περίπτωση τραυματισμού νεογιλού δοντιού

Αν συμβεί ένα οδοντικό τραύμα σε νεογιλό δόντι, καθαρίστε το στόμα του παιδιού με άφθονο νερό για απομάκρυνση του αίματος και των ξένων σωμάτων. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι μαλακές γιατί η περιοχή είναι ευαίσθητη και πονάει.

Έπειτα, στο καθαρό στόμα, προσπαθήστε να διακρίνετε αν έχει φύγει κομμάτι-μέρος ή ολόκληρο δόντι είτε αν έχει μετακινηθεί από τη θέση του. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν διακρίνετε καμία διαφορά καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για τη διαχείριση του κατάγματος και για να ενημερωθείτε σχετικά με τα μετατραυματικά συμπτώματα.

Σε αυτές τις ηλικίες, συχνά δεν κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση ενός νεογιλού δοντιού δεδομένου ότι θα αλλάξει. Είναι όμως σημαντική η οδοντιατρική εξέταση καθώς τα νεογιλά δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο στις πρώτες αρθρώσεις του παιδιού και στη δομή της ομιλίας του.

Παιδικοί τραυματισμοί σε μόνιμα δόντια

Οι παιδικοί τραυματισμοί δοντιών παρατηρούνται ως επί το πλείστον στις ηλικίες άνω των 6 ετών, οπότε πλέον μιλάμε για τραυματισμούς σε μόνιμα δόντια οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία του επείγοντος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πανικός δεν βοηθάει. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να φροντίσουμε την περιοχή και να ελέγξουμε τα δόντια. Αν έχει φύγει ολόκληρο το δόντι αναζητήστε το και τοποθετήστε το αμέσως στη θέση του το συντομότερο δυνατόν. Αν ενεργήσετε γρήγορα υπάρχει πιθανότητα το δόντι να ξαναδέσει και να παραμείνει στη θέση του.

Ακόμα και αν δεν έχει φύγει το δόντι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί αργότερα μετά από έντονη κινητικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του δοντιού. Ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει να επέμβει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ακινητοποιήσει το τραυματισμένο δόντι και να εξασφαλίσει την παρουσία του στο στόμα.

Πως να δράσετε σε περίπτωση τραυματισμού μόνιμου δοντιού

Στη περίπτωση που δεν φύγει ολόκληρο δόντι αλλά σπάσει ένα μέρος του (συμβαίνει συχνά στα δύο μπροστινά δόντια), αναζητήστε το σπασμένο τμήμα του, τοποθετήστε το σε ένα φλιτζάνι γάλα και πηγαίνετε στον οδοντίατρο. Εάν δεν βρείτε το σπασμένο τμήμα του, μην ανησυχείτε, ο οδοντίατρος θα αναλάβει να το αποκαταστήσει.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να δράσετε άμεσα και με ψυχραιμία και οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

Συμβουλές για υγιή και γερά δόντια

Ο παιδοδοντίατρος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το πώς μπορούν να μειωθούν οι παιδικοί τραυματισμού δοντιών. Επιπλέον, ρωτήστε τι θα μπορούσατε να κάνετε ακόμα και προληπτικά. Ένα μασελάκι ή μια ορθοδοντική διόρθωση μπορεί να μειώσει την έκθεση των δοντιών στον κίνδυνο του κατάγματος.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και μάθετε να αποφεύγετε τους κινδύνους τραυματισμού των δοντιών ακόμα και αυτούς που δεν φαντάζεστε ότι θα συμβούν στο δικό σας το παιδί. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Happy Tooth Clinic βρίσκεται πάντα στη διάθεση σας!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ