fbpx

Nέα διεύθυνση: Νιρβάνα 11, Βούλα 16673 (έναντι του Σκλαβενίτη)

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση για Παιδιά: Πόσο Σημαντική Είναι και Πότε Πρέπει να Ξεκινάει;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολύ συχνά για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βιασμών. Γιατί όμως αυτά τα περιστατικά αποσιωπούνται;

Γιατί τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμα και από άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, νιώθουν ενοχές;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τέτοιες ενέργειες και πώς θα τους μάθουμε να βάζουν τα όρια τους;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες 1 στα 6 κορίτσια και 1 στα 12 αγόρια γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως, μέσω σωματικής επαφής.

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας, αφού τα ⅔ των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση δεν το αποκαλύπτουν ποτέ ή ακόμα και αν το κάνουν, οι μαρτυρίες τους δεν φτάνουν ποτέ στις αστυνομικές αρχές. 

desktop sex edu

Παιδοψυχολόγοι και παιδαγωγοί επισημαίνουν συνεχώς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στην ψυχολογική και σωματική υγεία των παιδιών.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης; 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

Τι είναι όμως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

Η σεξουαλικότητα συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης αφού ξεκινά από τη γέννηση του ανθρώπου και τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Η έκφρασή της επηρεάζει όλες τις πτυχές της συναισθηματικής και κοινωνικής μας ζωής διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει στόχο να δημιουργήσει παιδιά και στη συνέχεια ενήλικες με ισορροπημένη προσωπικότητα, υγιείς κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, υψηλή αυτοεκτίμηση, υπεύθυνα και ενημερωμένα για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και της αυτοδιάθεσης. 

Δεν είμαι ειδικός – Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό εμείς οι ίδιοι να αντιμετωπίζουμε την σεξουαλικότητα ως κάτι φυσιολογικό. Οι γονείς είναι τα ενήλικα άτομα που τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αυτή η σχέση ασφάλειας, επιτρέπει στο παιδί να ρωτήσει ό,τι απορία έχει χωρίς να ντρέπεται ή να δυσανασχετεί.

Στις μέρες μας υπάρχουν αμέτρητες πηγές πληροφοριών για το πως μπορούμε ως γονείς να ξεκινήσουμε μια τέτοια συζήτηση με τα παιδιά μας. Πριν το παιδί ακούσει πληροφορίες από το κοινωνικό περιβάλλον όπως αυτό του σχολείου, καλό είναι να το έχουμε ήδη προετοιμάσει. Μπορούμε να προμηθευτούμε βιβλία και να μελετήσουμε τις απόψεις των ειδικών πριν προσεγγίσουμε τα παιδιά. 

Το παιδί ακούει πληροφορίες για το σεξ στο σχολείο και μετά μας ρωτάει. Πώς να το διαχειριστώ;

Πρώτα από όλα μην πανικοβληθείτε. Το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και παίρνει πληροφορίες από όπου μπορεί και για όποια θέματα μπορεί. Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την ερώτηση αλλάζοντας θέμα, γιατί το παιδί θα ψάξει να βρει πληροφορίες σε πιθανόν μη αξιόπιστες πηγές. 

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Κάθε ηλικία είναι κατάλληλη για να μιλήσουμε στα παιδιά για την αγάπη, για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δημιουργία μιας νέας ανθρώπινης ζωής. Η επαφή και η γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα ξεκινάει από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής μας. 

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενημερωμένων και ώριμων ενηλίκων και στη δημιουργία τελικά μιας δίκαιης κοινωνίας με ενσυναίσθηση και σεβασμό για τα δικαιώματα των μελών της. 

Άλλωστε η προστασία και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι υποχρέωση όλων μας!


Το οδοντιατρείο μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση
έναντι του μεγάλου Σκλαβενίτη:

Είσοδος: Νιρβάνα 11, Βούλα, 16673

Happy Tooth Google Map