Πώς θα διατηρήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή από νωρίς; Απλές συμβουλές από την ειδικό!

Η στοματική φροντίδα είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία θα πρέπει να γίνεται με σταθερότητα και συνέπεια. Τα παιδιά δεν είναι μικρόσωμοι ενήλικες, ώστε να γνωρίζουν πως κάθε πράξη, ή παράλειψή τους ακολουθείται από τις αντίστοιχες συνέπειες. Επομένως οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν το καθήκον της διατήρησης της στοματικής υγείας των παιδιών τους μέχρι κάποια ηλικία, αλλά και της διαμόρφωσης μιας ρουτίνας, που το παιδί θα διατηρήσει.

υγιή δόντια

Στην Οδοντιατρική Κλινική παιδιών Happy Tooth υποστηρίζουμε πως οι καλές συνήθειες διδάσκονται από νωρίς και διατηρούνται για πάντα και αυτό ακριβώς το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους μας φίλους!

Η περίοδος της οδοντοφυΐας…

Το ζήτημα των δοντιών είναι ίσως από τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν έναν νέο γονέα. Ακόμη και τη χρονική περίοδο που το μωρό σας δεν έχει ακόμα δόντια θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τη στοματική του κοιλότητα κάνοντας απαλό μασάζ στα ούλα του. Αυτό θα ανακουφίσει το μωράκι σας από τον πόνο της οδοντοφυΐας και θα στρέψει την προσοχή του αλλού. Ορισμένα καταπραϋντικά τζελ ίσως βοηθήσουν σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει έντονη ανησυχία. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδοδοντίατρο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρώτο δοντάκι…

Η καθαριότητα του στόματος θα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που θα ξεπροβάλει το πρώτο κιόλας δόντι του μωρού σας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε παιδική οδοντόβουρτσα ή οδοντόκρεμα. Αρκεί ένα μία βρεγμένη πάνα για να καθαρίσετε το στόμα του μωρού σας μετά από κάθε τάισμα. Έτσι θα απομακρύνετε τα υπολείμματα γάλακτος (θηλασμού ή της πρώτης βρεφικής ηλικίας), που περιέχουν λακτόζη, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και άλλα στοματικά προβλήματα.

Περισσότερα δόντια…

Όταν κάνουν την εμφάνισή τους περισσότερα δόντια, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ειδική μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα, καθώς και οδοντόκρεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο (500ppm).

Από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα το παιδί εισάγεται σε οδοντιατρική παρακολούθηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ώστε ο γονιός να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες στοματικής φροντίδας του παιδιού του. Φυσικά και μετά την ηλικία των 2 ετών ο γονιός συνεχίζει να είναι υπεύθυνος για το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και περίπου την ηλικία των 8 ετών.

Το μπιμπερό…

Στο μέτρο του δυνατού καλό είναι να αποφεύγονται τα μπιμπερό, καθώς και τα βοηθητικά ποτήρια εκμάθησης για τη μετάβαση σε κανονικό ποτήρι. Σε κάθε περίπτωση το μπιμπερό χρησιμοποιείται μόνο για φαγητό ή μέχρι να ξεδιψάσει το μωρό και όχι για πιπίλισμα. Το «σύνδρομο του μπιμπερό» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα νεογιλά δόντια καθώς μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε πλήρη καταστροφή της μύλης των δοντιών και εμφάνιση τερηδόνας.

Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό και η χρήση πιπίλας, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες της γλώσσας και των δοντιών. Καλό θα ήταν η πιπίλα να διακοπεί μέχρι τα 2α γενέθλια του παιδιού.

Η ζάχαρη…

Η ζάχαρη αποτελεί το γνωστότερο και μεγαλύτερο εχθρό των δοντιών. Σιγουρευτείτε πως τα ροφήματα του μωρού σας είναι απολύτως φυσικά χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης.

Όταν το παιδάκι σας μεγαλώσει θα πρέπει να υιοθετήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τόσο για την υγεία των δοντιών του, όσο και για τη γενική υγεία του οργανισμού του. Αποφύγετε να εντάξετε στο διαιτολόγιο του  παιδιού σνακ ή χυμούς του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο…

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να γίνει τον πρώτο χρόνο ζωής. Έτσι θα διασφαλιστεί αφενός η καλή στοματική υγεία του παιδιού και αφετέρου η εξοικείωσή του με τον οδοντίατρο και η διαμόρφωση μιας θετικής εμπειρίας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ