Αφού τα παιδικά δόντια θα αλλάξουν, γιατί να τα φτιάξουμε;

Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς αναρωτιούνται για ποιο λόγο να φτιάξουν τα παιδικά δόντια (πρώτα δόντια) των παιδιών τους, μιας και θα αλλαχθούν στο άμεσο μέλλον.

Πότε ξεκινά ένα παιδί να αλλάζει τα πρώτα του δόντια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα παιδί ξεκινάει να αλλάζει δόντια στην διετία 5-7 ετών. Ωστόσο δεν αλλάζουν όλα τα δόντια μαζί. Τα πρώτα δόντια που ξεκινούν να αλλάζουν είναι τα μπροστινά, οι λεγόμενοι κοπτήρες στην ηλικία των 5-7 ετών, στη συνέχεια αλλάζουν τους  κυνόδοντες (9-11 ετών) και τέλος τα πίσω δόντια οι τραπεζίτες (11-12 ετών).

Για ποιους λόγους να φτιάξουμε τα νεογιλά δόντια ;

Τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικό να φτιαχτούν ανάλογα με την ηλικία την οποία βρίσκεται το παιδί και τα δόντια τα οποία έχουν το πρόβλημα και χρήζουν θεραπείας.

παιδικά δόντια

Αν τα νεογιλά δοντάκια που έχουν χαλάσει, δεν είναι έτοιμα να αλλαχθούν, τότε πρέπει να τα διατηρήσουμε υγιή στη θέση τους μέχρι να έλθει η ώρα τους να «φύγουν» από μόνα τους.

Συνοπτικά οι λόγοι είναι:

1) Το παιδί δυσκολεύεται να μασήσει

Τα  τερηδονισμένα δόντια  δημιουργούν συνήθως πόνο στο παιδί και ευαισθησίες κατά την μάσηση. Με αυτό το τρόπο το παιδί αποφεύγει το φαγητό συχνά μέσα στην ημέρα και η διατροφή του αλλάζει ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της τερηδόνας.

2) Το παιδί δεν θα έχει σωστή ομιλία

Προβλήματα τερηδόνας κυρίως στα μπροστινά παιδικά δόντια μπορούν να καταλήξουν αναγκαστικά σε πρόωρη εξαγωγή και να επηρεάσουν την εξέλιξη της ομιλίας. Η απώλεια τους μπορεί να κάνει το παιδί να ψευδίζει ή να μην αρθρώνει σωστά όλες τις λέξεις. Θέματα λόγου αργότερα για να διορθωθούν χρειάζονται την επέμβαση λογοθεραπευτή.

 3) Να μην πονάει

Ο πόνος είναι το σημαντικότερο αίτιο, το οποίο θα πρέπει να σας οδηγήσει στον παιδοδοντίατρο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στα δόντια. Ο πόνος στα δόντια είναι από τους πιο ανυπόφορους και μπορεί να μαρτυρά ισχυρές και επικίνδυνες φλεγμονές.

4) Να διατηρηθεί ο χώρος για τα μόνιμα δόντια

Στην περίπτωση που τα χαλασμένα δόντια δεν φτιαχτούν, θα οδηγηθούν σε πρόωρη εξαγωγή. Όταν τα μόνιμα δόντια δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να βγουν και να αντικαταστήσουν τα νεογιλά, θα βγουν στραβά και σε δεύτερο χρόνο θα απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια).

5) Να αποφευχθεί η ανάπτυξη τερηδόνας

Ένα παιδί με μολυσμένο στοματικό περιβάλλον είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξει τερηδόνα και στα μόνιμα δόντια που μπορεί να εμφανιστούν από τα πρώτα 6 χρόνια του παιδιού μέχρι και η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη.

6) Να μην επηρεάσουν και τη γενική υγεία του παιδιού

Σε προχωρημένες περιπτώσεις που τα δόντια είναι χαλασμένα σε βάθος υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν σοβαρές φλεγμονές και μεγάλα αποστήματα που μπορεί να το οδηγήσουν ακόμη και στο νοσοκομείο.

7) Να χαμογελάει και να αισθάνεται άνετα

Τα χαλασμένα παιδικά δόντια είναι εμφανή και μπορούν να αποτελέσουν αιτία το παιδί σας να αποξενωθεί και να απομονωθεί από το περιβάλλον του. Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους και να μην ντρέπονται να χαμογελάνε.

Ωστόσο, Οδοντιατρικά προβλήματα όπως η τερηδόνα μπορούν να αποφευχθούν με σωστούς κανόνες φροντίδας και σωστή διατροφή. Θα πρέπει ο γονέας να συζητήσει με τον έμπειρο παιδοδοντίατρο τις οδοντιατρικές ανάγκες του παιδιού του.

Η τακτική επίσκεψη και η συνέπεια στις συμβουλές του παιδοδοντιάτρου είναι η αρχή για μια υγιή ενήλικη ζωή !

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ