Το παιδί μου έχει άγχος & φόβο για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το άγχος και ο φόβος για τον οδοντίατρο δεν σχετίζεται με την ηλικία και το φύλο του ατόμου, μπορεί να διαρκέσει από μία επίσκεψη μέχρι και όλη του την ζωή.

Επιπλέον, ο φόβος για τον οδοντίατρο εκδηλώνεται συνήθως με άρνηση επίσκεψης και συνεχή αναβλητικότητα. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας μπορεί να δυσκολέψει πολύ την διάγνωση και την θεραπεία ακόμα και αν ο ασθενής είναι ενήλικας.

Στα παιδιά ο φόβος για την επίσκεψη εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 5-7 ετών. Ωστόσο, περίπου το 20% των παιδιών που πάνε σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο) διατηρούν το άγχος και το φόβο τους μέχρι και στις μεγαλύτερες τάξεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του άγχους (dental anxiety) από μικρή ηλικία και με το σωστό τρόπο.

Η εκδήλωση μπορεί να είναι είτε ήπιας μορφής, δηλαδή το παιδί να ιδρώνει, να διστάζει, να κινείται αμήχανα είτε έντονης μορφής όπως το κλάμα, οι φωνές, η επιθετικότητα και οι κρίσεις πανικού.

Φόβος για τον οδοντίατρο: Γιατί τον αισθάνεται το παιδί;

Για να αντιμετωπίσετε τηv αρνητική στάση του παιδιού σας να επισκεφθεί τον οδοντίατρο είναι σημαντικό να καταλάβετε τους λόγους οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτό. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους συχνότερους:

O φόβος των οδοντιατρικών εργαλείων

Τα παιδιά τρομάζουν με άγνωστα αντικείμενα και το πως θα χρησιμοποιηθούν πάνω τους, πόσο μάλλον όταν αυτά εισέρχονται στο στόμα τους και πιθανώς να παρεμποδίσουν την αναπνοή τους .

Πώς το αντιμετωπίζουμε στη Happy tooth;

Ρωτάμε τα παιδιά τι θέλουν να μάθουν και εφόσον συμφωνούν κάνουμε μια λεπτομερή παρουσίαση των οδοντιατρικών εργαλείων, και πως αυτά θα συμβάλλουν στην θεραπεία τους. Εξαιρούμε συνήθως από την διαδικασία εργαλεία που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά αισθήματα όπως η βελόνα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν μια εικόνα της διαδικασίας και μειώνουν την ανησυχία δοκιμάζοντας ένα ένα τα εργαλεία.

Ο φόβος του πόνου

Η επίσκεψη στο γιατρό σε κάθε περίπτωση προκαλεί άγχος ειδικά αν η επίσκεψη έχει γίνει για σοβαρό λόγο και το παιδί ήδη αισθάνεται κάποιο πόνο. Ο φόβος ότι θα πονέσει περισσότερο ενισχύεται είτε μετά από προηγούμενη κακή εμπειρία είτε από περιγραφές άλλων για τον οδοντίατρο.

Πώς το αντιμετωπίζουμε στη Happy tooth;

Υποδεχόμαστε τους μικρούς μας φίλους, σ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά, γεμάτο παιχνίδια, videos και χρώματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή. Κουβεντιάζουμε μαζί τους για να χαλαρώνουν και προτείνουμε τρικ για να διαχειριστούν το οποιοδήποτε άγχος.

quote desktop dental 

Ο φόβος για το άγνωστο

Η άγνοια συνήθως τρομάζει ειδικά αν υπάρχουν μαρτυρίες άλλων που έχουν ήδη δημιουργήσει εντυπώσεις για παράδειγμα σχετικά με το σφράγισμα.

Πώς το αντιμετωπίζουμε στη Happy tooth;

Εξηγούμε τα στάδια και τα βήματα της επίσκεψης από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν αποκρύπτουμε ποτέ από τα παιδιά τις ενδεχόμενες δυσκολίες όπως άσχημη γεύση, περίεργη αίσθηση μουδιάσματος και ότι άλλο μπορεί να τα ενοχλήσει. Η ειλικρίνεια χτίζει εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και παιδιού και είναι η καλύτερη συνθήκη συνεργασίας κάνοντας τα παιδιά γενναία ακόμα και στις πιο δύσκολες θεραπείες.

Φόβος για τον οδοντίατρο: Πως να αλλάξετε γνώμη στο παιδί σας

Επισκεφτείτε παιδοδοντίατρο

Ο  παιδοδοντιάτρος είναι ένας οδοντίατρος που έχει εκπαιδευτεί και εντρυφήσει όχι μόνο στο κομμάτι των παιδικών δοντιών αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών. Οι γνώσεις αυτές έχουν επέλθει από την ξεχωριστή επιπλέον εκπαίδευση που έχει λάβει ο οδοντίατρος μετα το πρώτο πτυχίο στην γενική οδοντιατρική. Στα πλαίσια της εξειδίκευσης ο παιδοδοντίατρος είναι σε θέση να προσεγγίσει και παιδιά με ΔΕΠΥ και άλλες ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά τους.

Ο παιδοδοντίατρος είναι ο κατάλληλος οδοντίατρος για τους μικρούς μας φίλους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με αρνητικές εμπειρίες αλλά και για να ξεπεράσουν τυχόν άσχημα περιστατικά που τους γέννησαν τον φόβο για το οδοντιατρείο.

φόβος για τον οδοντίατρο 

Φόβος για τον οδοντίατρο: Προετοιμάστε το παιδί σας

Ως γονιός θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας ώστε να γνωρίζει και να απολαμβάνει την επίσκεψη στο γιατρό του αλλά όχι τόσο ώστε να αγχωθεί. Μην κρατήσετε κρυφό το που πάτε για να αποφύγετε την αντίδραση του. Ενημερώστε από πριν το παιδί σα για την επίσκεψη και εξηγήστε του, τους λόγους χωρίς να χρησιμοποιήσετε αρνητικές περιγραφές και λέξεις όπως πόνος.

Συχνές Επισκέψεις

Σύμφωνα με μελέτες όσο πιο νωρίς ηλικιακά γίνει η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο τόσο λιγότερο πιθανό είναι το παιδί να αναπτύξει φόβο για τον παιδοδοντίατρο. Επίσης οι συχνές επισκέψεις μειώνουν την ανάπτυξη του άγχους καθώς γίνεται ρουτίνα κατά την ενηλικίωσή του. Έτσι συνηθίζει και φροντίζοντας για τη στοματική του υγιεινή, έχει και λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη θεραπεία στη ζωή του.

Στη Happy Tooth κάθε περίπτωση είναι μοναδική και θέλει ειδικό χειρισμό. Γι’ αυτό πάντα ζητάμε από τους γονείς ολοκληρωμένη ενημέρωση πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία ακόμα και την πιο εύκολη.

Βοηθώντας το παιδί σας να αντιμετωπίσει τη φοβία του για την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, το βοηθάτε να μάθει γενικότερα να αντιμετωπίζει τους φόβους του και να γίνεται δυνατό μπροστά σε κάθε δυσκολία. 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ