Το παιδί μου βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Τι μπορεί να προκληθεί; Πως να το αποτρέψω;

Γιατί τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μία συνήθεια φυσική, ενστικτώδης για τα βρέφη.  Με το να βάζει το δάχτυλο στο στόμα, το παιδί αισθάνεται άνετα και χαλαρώνει. Είναι το «καταφύγιο» του στις δύσκολες στιγμές, όταν βαριέται και σίγουρα πριν τον ύπνο. Επίσης κατά την περίοδο που βγαίνουν τα πρώτα δόντια, το πιπίλισμα ανακουφίζει από τον πόνο των ούλων.

δάχτυλο στο στόμα

Ωστόσο αν και πρόκειται για συνήθεια βρεφική δεν είναι λίγες οι φορές που παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν τη συνήθεια αυτή. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια διακόπτεται στην ηλικία περίπου των 4 ετών. Αν και το πιπίλισμα του δαχτύλου αγγίζει το 50% σε παιδιά ενός έτους, σε ηλικία 9 χρονών το ποσοστό φτάνει στο 12%. Μάλιστα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό να συνεχίσει και μετά την ενηλικίωση.

Πόσο βλαβερό είναι να βάζει το παιδί το δάχτυλο στο στόμα;

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μία πολύ βλαβερή συνήθεια που δυστυχώς είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα. Μολύνσεις, ερεθισμούς και αλλαγές μη αναστρέψιμες στη στοματική κοιλότητα.

Για ποια προβλήματα κρίνεται «ένοχο» το δάχτυλο στο στόμα;

Όπως έχετε καταλάβει το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι κάτι περισσότερο από μία ασυνείδητη κίνηση. Είναι σαν ήπιο αναλγητικό, κάνοντας το μικρό σας φίλο να ξεχνιέται και να ηρεμεί. Δυστυχώς όμως κάθε «κακιά» συνήθεια έχει αντίστοιχα και δυσάρεστες συνέπειες! Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι εξής:

  • Κακή ευθυγράμμιση της γνάθου: Η κίνηση του δακτύλου στο στόμα είναι ικανή να εμποδίσει τη σωστή ανάπτυξη του σαγονιού
  • Στένωση: Η επανειλημμένη κίνηση του δακτύλου στα δόντια μπορεί να προκαλέσει στένωση του στόματος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το παιδικό στόμα είναι εξαιρετικά εύκαμπτο. Κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση που πιέζει τα δόντια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη τους!
  • Δόντια στραβά, που προεξέχουν είναι η συνηθέστερη συνέπεια του πιπιλίσματος του αντίχειρα! Τα παιδία θα πρέπει είτε να αγαπήσουν το χαμόγελο τους είτε τον ορθοδοντικό!
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού –σπάσιμο δοντιών δεδομένου ότι προεξέχουν από τα χείλη και δεν προστατεύονται.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια πριν να είναι αργά;

Πρέπει να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει το παιδί σας το πιπίλισμα του δαχτύλου και πόσο δύσκολο να το αποχωριστεί καθώς το έχει πάντα μαζί του. Πρόκειται για μία συνήθεια ενστικτώδη, γι’ αυτό είναι καλό να βρείτε τρόπους που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Οι έπαινοι, ανταμοιβές για καλές συμπεριφορές θα βοηθήσουν στη διακοπή της βλαβερής συνήθειας. Η αντικατάσταση του με κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να παρηγορήσει το παιδί κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μία καλή ιδέα, ακόμα κι αν αυτό είναι η πιπίλα. Δεν χρειάζεται να γίνεστε αυστηροί ούτε απότομοι σε αυτές τις αλλαγές μιας και έχει παρηγορητικό ρόλο στη ζωή του παιδιού.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και μάθετε πώς ο μικρός μας φίλος θα αποβάλλει την «κακιά συνήθεια» μία για πάντα! Το εξειδικευμένο προσωπικό της Happy Tooth βρίσκεται πάντα στη διάθεση των ανήσυχων γονιών!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ