Τι κάνουμε όταν το παιδί μας έχει διπλά δόντια ;

Τα διπλά δόντια είναι ένα συχνό περιστατικό που αντιμετωπίζουμε στην Happy Tooth.

Έντονο άγχος κυριεύει πολλούς γονείς όταν διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους ετοιμάζονται να αλλάξουν δόντια χωρίς να έχουν φύγει τα παλιά από τη θέση τους. Για αρχή δε χρειάζεται πανικός! Τα διπλά δόντια είναι αρκετό συχνό φαινόμενο σε πολλά παιδιά και πλήρως αντιμετωπίσιμο.

Θα βγει σε λάθος θέση το νέο δόντι ;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το νέο δόντι θα βγει και θα έρθει στη σωστή θέση είτε μετά από την επέμβαση του παιδοδοντιάτρου είτε φυσικά. Η γλώσσα από μόνη της, αντανακλαστικά, σπρώχνει το νέο δόντι να μπει στη θέση του, το οποίο έρχεται πιο μπροστά μέχρι εκεί που του επιτρέπεται. Αν η γνάθος είναι στενή και δεν χωράει λόγω μεγέθους, το δόντι θα έρθει όσο πιο μπροστά μπορεί ακόμα και στριμωγμένο ή στραβό και θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό σε δεύτερη φάση πολύ αργότερα, ίσως με ορθοδοντική.

Γιατί το παιδί μου έχει διπλά δόντια ;

Ένα παιδί μπορεί να έχει διπλά δόντια γιατί το νεογιλό δόντι δεν έπεσε πριν από την εμφάνιση του νέου δοντιού. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι  ρίζες των νεογιλών δεν έχουν απορροφηθεί εντελώς ή γιατί κάποιο νεογιλό δόντι εγκλωβίστηκε  ανάμεσα στα διπλανά. Αυτό συνήθως οφείλεται σε στενή γνάθο όπου τα μόνιμα δόντια δεν χωράνε να πάρουν τις θέσεις που τους αναλογούν και ξεφυτρώνουν όπου βρουν στο στόμα του παιδιού.

Η εμφάνιση διπλών δοντιών είναι συχνότερη στα κάτω μπροστινά δόντια  στην ηλικία μεταξύ 5 και 7 ετών.

Πως αντιμετωπίζονται τα διπλά δόντια ;

Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα δώσει λύση στο πρόβλημα των διπλών δοντιών ακόμα και αν το νεογιλό δόντι δεν έχει καθόλου κινητικότητα. Η οδοντοιτριατρική λύση είναι η  εξαγωγή δοντιού έτσι ώστε το μόνιμο δόντι να μπορεί να αναπτυχθεί στην σωστή του θέση.

Η εξαγωγή των νεογιλών είναι πιο εύκολη συγκριτικά με αυτή ενός μόνιμου.

Συγκεκριμένα:

  • Χρειάζεται λιγότερο αναισθητικό
  • Γίνεται με σύντομες διαδικασίες
  • Η πληγή επουλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα

Φυσική εξέλιξη παιδικών δοντιών

Κάθε παιδί ξεκινά με 20 δόντια, τα οποία τα δόντια αρχίζουν συνήθως να φυτρώνουν μέσα από τα ούλα και να εμφανίζονται στα μωρά όταν είναι περίπου έξι μηνών.

Τα πρώτα δοντάκια παραμένουν και  στα εκπαιδευτικά χρόνια του παιδιού, αλλά αρχίζουν να πέφτουν καθώς το παιδί αναπτύσσεται με τον πρώτο που βγαίνει να είναι και το πρώτο που θα αλλάξει.

Καθώς αρχίζουν να πέφτουν, αντικαθίστανται από μόνιμα δόντια που διαπερνούν τα ούλα. Αυτά παραμένουν στο στόμα του παιδιού για το υπόλοιπο της ζωής του. Τα μόνιμα δόντια συγκριτικά με τα νεογιλά:

  • Είναι πιο κίτρινα
  • Έχουν μεγαλύτερες ρίζες
  • Στη άκρη τους εμφανίζουν μια οδοντωτή εμφάνιση