Οδοντιατρική με Μέθη και Γενική Αναισθησία σε Παιδιά

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΘΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Σε παιδιά που δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία και πολλά δόντια χρειάζονται σημαντική οδοντιατρική θεραπεία συστήνονται οι ακόλουθες εναλλακτικές – οδοντιατρική με μέθη ή γενική αναισθησία σε παιδιά. Έτσι ο μικρός ασθενής δε θα έχει καμία τραυματική μνήμη από την οδοντιατρική θεραπεία ώστε να διαμορφώσει μία υγιή σχέση με τον οδοντίατρο για την υπόλοιπη ζωή του.
 

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΘΗ;

Πολλά παιδιά εμφανίζουν από πολύ μικρή ηλικία πολυτερηδονισμό (πολλά χαλασμένα δόντια). Για να αποκατασταθούν όλα αυτά τα δόντια τις περισσότερες φορές χρειάζονται πολλά οδοντιατρικά ραντεβού και πολύπλοκες θεραπείες (οδοντικά σφραγίσματα, πολφοτομές, εξαγωγές δοντιών).

Είναι επόμενο ότι ένας μικρός ασθενής της ηλικίας των 2, 3 ή 4 ετών είναι δύσκολο να συνεργαστεί για μία τόσο δύσκολη διαδικασία. Είναι πολύ επίπονο για τον ίδιο και η θεραπεία των δοντιών με τέτοιες συνθήκες συνήθως δεν είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα να χρειαστεί σύντομα επανάληψη της θεραπείας.

Υπάρχουν επίσης πολλοί φοβικοί ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν όμως πάρα πολλά τερηδονισμένα δόντια και αδυνατούν να συνεργαστούν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και ασθενείς με ειδικές ανάγκες, παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και παιδιά με κινητικά προβλήματα, στα οποία η εφαρμογή σοβαρής οδοντιατρικής θεραπείας εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται με οδοντιατρική μέθη ανήκoυν στις εξής κατηγορίες:

  • Ασθενείς σε πολύ μικρή ηλικία που εμφανίζουν πολυτερηδονισμό (πολλά χαλασμένα δόντια)
  • Φοβικοί ασθενείς με δύσκολες και χρονοβόρες οδοντιατρικές θεραπείες
  • Ασθενείς με ειδικές ανάγκες, παιδιά με κινητικά προβλήματα και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου εκπαιδεύτηκε σε ένα πλήθος περιστατικών με καταστολή (οδοντιατρική μέθη ή γενική αναισθησία) κατά τη διάρκεια της τριετούς ειδίκευσης της στο Boston University, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην Παιδοδοντία (Pediatric Dentistry) ήταν απαραίτητη η συμπλήρωση τουλάχιστον 100 περιπτώσεων ασθενών που αντιμετωπίζονταν κάτω από μέθη ή γενική αναισθησία στο Fransiscan Children’s Hospital στη Βοστώνη.
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΘΗ;

Η οδοντιατρική θεραπεία γίνεται με καταστολή, ο ασθενής δηλαδή δεν έχει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων ή από το στόμα (ήπια καταστολή) ή με ενδοφλέβια χορήγηση (πιο βαθιά καταστολή).

Κατά τη διάρκεια της μέθης, ο μικρός ασθενής έχει μερικώς τις αισθήσεις του, μπορεί να αντιληφθεί ερεθίσματα αλλά είναι αδύνατο να αντιδράσει (συνήθως βρίσκεται σε κατάσταση βαθύ ύπνου). Όταν ξυπνήσει ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως ανάμνηση από τη θεραπεία και αυτό είναι ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σαφώς πιο ικανοποιητικά αφού δεν υπάρχει αντίδραση από τον ασθενή. Όμως η καταστολή δε συνιστάται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών. Ο ασθενής με το συνοδό του μπορούν να μεταβούν μετά από 1-2 ώρες σπίτι τους.

Οι ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπισθούν με μέθη είναι:

  • Ασθενείς άνω των 5 ετών που έχουν ένα επίπεδο συνεργασίας και φοβικοί ασθενείς
  • Ασθενείς που έχουν μικρότερα και λιγότερο πολύπλοκα σχέδια θεραπείας

 

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΘΗ; ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ;

Η γενική αναισθησία είναι μέθοδος βαθιάς καταστολής που εφαρμόζεται με ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κανένα ερέθισμα ενώ η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.

Είναι η μέθοδος επιλογής για πολύ μικρούς ασθενείς, ασθενείς με καμία συνεργασία και ασθενείς με ειδικές ανάγκες και σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια του ασθενούς επειδή δε θα αντιλαμβάνεται κανένα απολύτως ερέθισμα και θα είναι τα πάντα ελεγχόμενα από τα μηχανήματα υποστήριξης.

Η γενική αναισθησία είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος, με την εποπτεία πάντα του αναισθησιολόγου και η οδοντιατρική θεραπεία γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ασθενή. Αυτή η θεραπεία συνιστάται σε πολύ μικρά παιδιά ή άτομα με αναπηρία όταν η στοματική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτούνται πολλά σφραγίσματα, ανοξείδωτες στεφάνες και εξαγωγές και κατά συνέπεια θα χρειαζόταν πολλές συνεδρίες (ραντεβού) στην οδοντιατρική καρέκλα.

Στα πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών), αυτή η διαδικασία είναι συνήθως πολύ τραυματική και η συνεργασία δεν είναι η αναμενόμενη ώστε να επιτευχθεί σωστά η αποκατάσταση των δοντιών. Για τη διαδικασία απαιτείται πάντα η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος παιδιάτρου.

Ανάλογα με το σύνολο των αποκαταστάσεων η όλη διαδικασία διαρκεί 1-2 ώρες ενώ δεν χρειάζεται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο για ολονύχτια παραμονή (μετά από 1-2 ώρες μπορεί να επιστρέψει με το συνοδό στο σπίτι του). Η γενική αναισθησία είναι η μέθοδος επιλογής:

  • Σε ασθενείς κάτω των 5 ετών
  • Σε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αναπτυξιακά θέματα (ασθενείς με αυτισμό)
  • Σε ασθενείς με πολύπλοκα και χρονοβόρα σχέδια θεραπείας που χρίζουν σοβαρές αποκαταστάσεις

Η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου έχει εφαρμόσει σε ασθενείς του Happy Tooth Clinic και τις δύο αυτές μεθόδους σε συνεργασία με αναισθησιολόγο ιατρό στο Mediterraneo Hospital με μεγάλη επιτυχία. Το Mediterraneo Hospital είναι μία υπερσύγχρονη κλινική, η οποία παρέχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα οδοντιατρικής θεραπείας σε ενήλικες με μέθη ή γενική αναισθησία.

Τώρα πλέον, κάτω από ασφαλείς συνθήκες και με απόλυτα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, μας δίνει τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε ακραίες μορφές τερηδόνας και στους μικρούς μας ασθενείς. Τα θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα στους ασθενείς του Happy Tooth Clinic που εφαρμόστηκε έως τώρα, επιβεβαιώνουν την επιλογή μας ως θεραπεία για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ