Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Καθαρισμός και φθορίωση δοντιών:

  • Πότε πρέπει να γίνει πρώτη φορά;
  • Ποια είναι η διαδικασία;
  • Είναι επώδυνη για το παιδί;
  • Είναι απαραίτητο σε τόσο μικρή ηλικία;

Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις έχει κάθε γονιός κατά νου, προτού ενημερωθεί πλήρως για τις θεραπείες αυτές και τα σημαντικά προτερήματα και οφέλη που χαρίζουν σε κάθε παιδικό χαμόγελο!

Καθαρισμός δοντιών παιδιού

Ο καθαρισμός δοντιών του παιδιού κρίνεται απαραίτητος κάθε έξι μήνες, από την ηλικία των 3 ετών. Ως γνωστόν, εκατομμύρια βακτήρια ζουν στη στοματική κοιλότητα, δημιουργώντας την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Όταν όμως συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα πλάκας, μπορεί να προκληθεί τερηδόνα ή και ουλίτιδα.

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Το καθημερινό βούρτσισμα, αν και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί η απόλυτη «ασπίδα» ενάντια στην πλάκα. Η μοναδική αποτελεσματική λύση είναι η αποτρύγωση ή αλλιώς καθαρισμός των δοντιών.

Η διαδικασία για τον καθαρισμό δοντιών σε ένα παιδί, περιλαμβάνει δύο σημαντικά μέρη:

  1. Αποτρύγωση: Η παιδοδοντίατρος απομακρύνει τα σκληρά κομμάτια μικροβιακής πλάκας περιμετρικά των δοντιών με συσκευή υπερήχων όπως γίνεται και στους ενήλικες.
  2. Στίλβωση: Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι και ειδική οδοντιατρική πάστα, αφαιρούνται τα πιο μαλακά κομμάτια πλάκας. Παράλληλα, η οδοντική επιφάνεια γυαλίζεται.

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Φθορίωση δοντιών παιδιού

Η φθορίωση δοντιών του παιδιού αποτελεί μία θεραπεία, η οποία πρέπει επίσης να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες, αμέσως μετά τον καθαρισμό. Η θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση του σμάλτου, απομακρύνοντας την πιθανότητα τερηδονισμού στα δόντια. Το φθόριο είναι πάντα σε μορφή gel και τοποθετείται συνήθως με ειδικά μασελάκια φθορίωσης, σε γεύσεις που κάθε παιδί λατρεύει και είναι ελεύθερο να επιλέξει: σοκολάτα, φράουλα, βανίλια, πορτοκάλι, κ.α.

Η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 2 λεπτά, ενώ είναι σημαντικό το παιδί να μην καταναλώσει νερό ή τροφή για την επόμενη μισή ώρα.

Συχνά, υφίσταται μία διαμάχη αναφορικά με την καταλληλότητα της φθορίωσης στα παιδιά. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι παιδοδοντίατροι, συστήνουν τη θεραπεία φθορίωσης ως την απόλυτη προστασία ενάντια στη μικροβιακή πλάκα. Με τον τρόπο αυτό, το δόντι δεν φθείρεται και αποκτά ένα περίβλημα που δεν επηρεάζεται την τερηδόνα.

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών – Οφέλη

Ο καθαρισμός και η φθορίωση δοντιών προσφέρει πληθώρα από οφέλη στους μικρούς μας ασθενείς, διατηρώντας τα δόντια τους «δυνατά» ενάντια στη τερηδόνα.

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών σε Παιδιά

Η διαδικασία κάθε άλλο παρά δυσάρεστη είναι και σε αντίθεση με τους ενήλικες δεν πονάει και δεν ενοχλεί τα μικρά παιδιά.  Ο καθαρισμός και η φθορίωση δοντιών είναι απαραίτητη διαδικασία ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή στα ούλα και συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν τηρούμε τον εξαμηναιό έλεγχο στο παιδί σας τότε αποφεύγετε να προσβληθεί από τερηδόνα και να έχει μία άσχημη εμπειρία στον οδοντίατρο. Επιπλέον υιοθετεί μια υγιή σχέση με τον γιατρό που θα του χρησιμεύσει στο μέλλον ως ενήλικας.

Στη HappyTooth Clinic, στόχος μας είναι να κάνουμε τις οδοντιατρικές θεραπείες των παιδιών σας … παιχνίδι! Έχοντας μία άκρως εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο, κάνουμε το παιδί σας να φεύγει με χαμόγελο.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τις διαδικασίες των θεραπειών ή θέλετε να κλείσετε ραντεβού για το παιδί σας, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα κλικ παρακάτω.

Επικοινωνία

Επικοινωνία