fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Σωστή Διατροφή

Σωστή Διατροφή για Καλύτερη Στοματική Υγιεινή

Η στοματική υγιεινή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας μας. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή στοματική υγιεινή.

Η συχνότητα και η ποιότητα των τροφών επηρεάζουν καθοριστικά την εμφάνιση τερηδόνας.

Διατροφικές Συμβουλές για Υγιή Δόντια

  1. Περιορισμός ζαχαρούχων τροφών: Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και σκευασμάτων με κολλώδη σύσταση, όπως οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια.
  2. Ξέπλυμα μετά από γλυκά: Σε περίπτωση κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών, ξεπλύνετε αμέσως μετά τα δόντια με λίγο νερό.
  3. Προτίμηση σε φυσικούς χυμούς: Αποφύγετε την κατανάλωση συσκευασμένων χυμών φρούτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντικαταστήστε τους με φυσικούς χυμούς ή ακόμη και με νερό.
  4. Κατανάλωση τροφών που ωφελούν τα δόντια: Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια.

 Η αποφυγή ζαχαρούχων και κολλωδών τροφών είναι σημαντική για τη στοματική υγεία.

Φροντίδα για τα Δόντια των Βρεφών και Νηπίων

Η σωστή χρήση του μπιμπερό και ο καθαρισμός των δοντιών μετά το γάλα είναι απαραίτητα για τα βρέφη.

  1. Σωστή χρήση μπιμπερό: Τα παιδιά που κοιμούνται με το μπιμπερό στο στόμα κινδυνεύουν να εμφανίσουν βαριάς μορφής τερηδόνα.
  2. Καθαρισμός μετά το γάλα: Μετά τη λήψη της επιθυμητής ποσότητας γάλακτος, καθαρίστε τα δόντια του μωρού με μία γάζα νοτισμένη με νερό για την απομάκρυνση των σακχάρων του γάλακτος.
  3. Έναρξη χρήσης οδοντόκρεμας: Ξεκινήστε τη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι του μωρού. Χρησιμοποιήστε ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού για παιδιά κάτω των 3 ετών και στο μέγεθος ενός μπιζελιού για παιδιά 3-6 ετών.

Η καταγραφή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων στοματικής υγείας.

Παρακολούθηση και Αξιολόγηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού, συστήνεται η συμπλήρωση από τους γονείς ενός ημερολογίου δίαιτας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβληματικών διατροφικών συνηθειών και στη διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού προγράμματος διατροφής.

Συχνές Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγιεινή και Διατροφή

 

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια του παιδιού μου;

Συνιστάται το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο. Για τα μικρά παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν στο βούρτσισμα μέχρι να αναπτύξουν επαρκείς δεξιότητες.

Ποιες τροφές είναι καλές για τα δόντια;

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια, βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών. Επίσης, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως τα μήλα και τα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα με φθόριο για το παιδί μου;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, μπορείτε να ξεκινήσετε τη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι του μωρού. Χρησιμοποιήστε μια ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού για παιδιά κάτω των 3 ετών και στο μέγεθος ενός μπιζελιού για παιδιά 3-6 ετών.

Στατιστικά Στοιχεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από στοματικές ασθένειες.
  • Η τερηδόνα των μόνιμων δοντιών είναι η πιο συχνή πάθηση παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
  • Περίπου 530 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από τερηδόνα των νεογιλών δοντιών.

Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής και διατροφής από μικρή ηλικία. Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλή στοματική υγεία για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Oral Health