Απονεύρωση

ΠΟΛΦΟΤΟΜΗ – (ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

 

Πολφοτομή: Η οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια εξελίσσεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να βρεθεί πολύ γρήγορα στον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Τότε λέμε ότι το δόντι αυτό χρειάζεται πολφοτομή («ulασθενής να έχει πόνο ή πρήξιμο, καμιά φορά χωρίς καν να φαίνεται μια μεγάλη τρύπα. Αν τα μικρόβια εχουν περάσει μέσα στον πολφό (νεύρα και αγγεία) εμείς θα πρέπει να τα καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τον πολφό έτσι ώστε να μην έχουμε πόνο και πρήξιμο στο μέλλον.

Η διαδικασία της πολφοτομής είναι μία σχετικά απλή διαδικασία που γίνεται σε ένα βήμα. Αφού αναισθητοποιήσει τον ασθενή ο οδοντίατρος και τοποθετήσει τον ειδικό οδοντιατρικό απομονωτήρα, καθαρίζει κανονικά με τον τροχό το δόντι απομακρύνοντας την τερηδόνα. Πάντα με τον τροχό, καθαρίζει το μεγαλύτερο τμήμα του νεύρου που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια και έχει επιμολυνθεί με τα μικρόβια της τερηδόνας και συνήθως αιμορραγεί. Τοποθετεί ένα ειδικό αντισηπτικό σκεύασμα (φάρμακο) και καλύπτει τον υπόλοιπο πολφό (νεύρο) με ένα ειδικό καταπραυντικό και αντιμικροβιακό υλικό για να επιτευχθεί αντισηψία και στεγανοποίηση. Στο δόντι, πάνω από την πολφοτομή μπορεί να μπει στο ίδιο ραντεβού και η τελικλη αποκατάσταση (σφράγισμα ή στεφάνη-θήκη). Ο οδοντίατρος θα αποφασίσει αν, μετά την πολφοτομή, χρειάζεται να καλύψει τον ασθενή και με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν και έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (85-90%) η πολφοτομή μπορεί να έχει και κάποιες παρενέργειες. Μπορεί να συμβεί πρόωρη απορρόφηση των ριζών και πρόωρη απόπτωση του δοντιού ή να σχηματιστεί στην περιοχή των ούλων κάποιο μικρό απόστημα, σε περίπτωση που τα μικρόβια έχουν καταφέρει να περάσουν στο άκρο του ριζικού σωλήνα και να βγουν στο οστό. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οδοντίατρό τους.

 

 

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ):

 

Στα μόνιμα δόντια, όταν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας φτάσουν στον πολφό (νεύρο)τότε έχουμε έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται με τίποτα. Στην περίπτωση αυτή ο οδοντίατρος θα πρέπει να προβεί σε αφαίρεση όλου του πολφού (νεύρου) από τη ρίζα του δοντιού και έμφραξη του ριζικού σωλήνα με ειδικό υλικό. Αυτή η διαδικασία στα μόνιμα δόντια είναι η απονεύρωση και χρειάζεται συνήθως παραπάνω από μία συνεδρίες (ραντεβού). Αυτό μπορεί να συμβεί στα παιδιά ή με πολύ βαθιές τερηδόνες τα οπίσθια δόντια ή μετά από πολύ δυνατό τραύμα στα πρόσθια. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οδοντίατρο σε περίπτωση που το παιδί αναφέρει έντονο πόνο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ