fbpx

Nέα διεύθυνση: Νιρβάνα 11, Βούλα 16673 (έναντι του Σκλαβενίτη)

Λήψη Βλαστοκυττάρων

Τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαχωρίζονται και να πολλαπλασιάζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε μια ευρεία γκάμα ειδικών κυττάρων και ιστών. Ενήλικα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, των οποίων τα οδοντιατρικά βλαστοκύτταρα είναι υποσύνολο, έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε πολλές κυτταρικές γραμμές. Η πιο γνωστή χρήση τους είναι στη μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία αιμοποιητικών καρκίνων, μεταβολικών διαταραχών και συγγενών συνδρόμων ανοσοανεπάρκειας. Τα βλαστοκύτταρα μελετώνται για τη θεραπεία και άλλων νοσημάτων, όπως νόσος Parkinson, διαβήτη, εγκεφαλικά τραύματα ή τραύματα μυελού των οστών. Προτεινόμενες χρήσεις όσον αφορά τη φροντίδα της στοματικής υγείας περιλαμβάνουν την επούλωση τραυμάτων και την αναγέννηση οδοντικών και περιοδοντικών ιστών καθώς και κρανιοπροσωπικών δομών (πχ χειρουργική διόρθωση χειλεοσχιστίας ή υπερωϊοσχιστίας). Πολφικός ιστός από πρώιμα εξαχθέντα νεογιλά δόντια και τρίτοι γομφίοι (φρονιμήτες) μπορούν να αποτελέσουν πηγή βλαστοκυττάρων.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να αποτελέσουν τα παιδικά δόντια πηγή βλαστοκυττάρων θα πρέπει να εξαχθούν πρώιμα, δηλαδή πριν να έχουν αρχίσει να απορροφώνται οι ρίζες τους.

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία επώδυνη η οποία μάλιστα απαιτεί σε δεύτερο χρόνο την διατήρηση του χώρου που άφησε το εξαχθέν δόντι με κάποιο ειδικό μηχάνημα. Γι’ αυτό λοιπόν και δεν συστήνουμε την χρήση νεογιλών δοντιών ως πηγή βλαστοκυττάρων.


Το οδοντιατρείο μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση
έναντι του μεγάλου Σκλαβενίτη:

Είσοδος: Νιρβάνα 11, Βούλα, 16673

Happy Tooth Google Map