Πολφοτομή

Τι είναι η πολφοτομή;

Η πολφοτομή είναι ένα είδος παιδικής απονεύρωσης στα δόντια των μικρών ασθενών. Γίνεται συνήθως στους παιδικούς τραπεζίτες, δηλαδή τους νεογιλούς γομφίους όπου εμφανίζεται συχνά επιθετική μορφή τερηδόνας, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να προσβάλει και το νεύρο του δοντιού.

Η διαδικασία της πολφοτομής αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και δεν διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ότι ένα απλό σφράγισμα.

Πολφοτομή

Πολφοτομή

Πότε χρειάζεται πολφοτομή σε ένα δόντι;

Όταν η τερηδόνα έχει εξαπλωθεί μέχρι και στο εσωτερικό του δοντιού, προσβάλλοντας πλέον και το νεύρο, τότε το παιδικό δόντι χρειάζεται πολφοτομή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το απλό σφράγισμα δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση του δοντιού.  Αντίθετα, αν γίνει σφράγισμα χωρίς να γίνει πολφοτομή, υπάρχει κίνδυνος πρηξίματος, φλεγμονής και έντονου πόνου που θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή.

Η πολφοτομή γίνεται ως άμεση θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων τερηδονισμού  με στόχο να διατηρήσει το νεογιλό δοντάκι υγιές μέχρι να ανατείλει το μόνιμο. Αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία και σε μόνιμα δόντια, των οποίων η ανάπτυξη της ρίζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Διαδικασία πολφοτομής – Happy Tooth

Στο Happy Tooth προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία της πολφοτομής απλή, γρήγορη και ανώδυνη για τους μικρούς μας ασθενείς, αποφεύγοντας την ανάπτυξη φόβου για τον οδοντίατρο. Ουσιαστικά, καθαρίζεται το μέρος του δοντιού όπως ακριβώς και στο σφράγισμα φτάνοντας όμως όσο πιο βαθιά γίνεται στον πολφό του δοντιού και τοποθετώντας μία αντισηπτική ύλη που θα μπορέσει τελικά να εμποδίσει την εξέλιξη της τερηδόνας και να προστατεύσει το δόντι για όσο χρειαστεί. Η τοπική αναισθησία είναι απαραίτητη για την διαδικασία της πολφοτομής και υποχρεωτική καθώς δουλεύουμε αρκετά βαθιά στο δόντι.

Πολφοτομή

Πολφοτομή

Βάσει της περίπτωσης του μικρού ασθενούς, ο παιδοδοντίατρος θα κρίνει εάν χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικών για λίγες ημέρες.

 

Υπάρχουν επιπλοκές από την πολφοτομή;

Τις περισσότερες φορές η πολφοτομή δεν συνοδεύεται από επιπλοκές, ενώ έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, έως και 95%. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστεί κάποιο απόστημα στα ούλα, για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός.

 

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την πολφοτομή ;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πολφοτομή μπορεί να αποφευχθεί αν δεν έχουμε καθυστερημένη διάγνωση τερηδόνας.  Για αυτό τον λόγο στο Happy Tooth προσπαθούμε να κρατάμε μία συχνή και σταθερή επαφή με τον ασθενή ώστε να προλαμβάνουμε την τερηδόνα πριν καν φτάσει στο νεύρο.  Στην κλινική μας, εστιάζουμε σε τεχνικές πρόληψης με στόχο την προστασία των δοντιών από φθορά και τερηδονισμό. Αν παρόλα αυτά διαγνωσθεί τερηδόνα σε έναν μικρό ασθενή, προγραμματίζουμε ολοκληρωμένα σχέδια θεραπείας στο σωστό χρονικό διάστημα πριν φτάσουμε στην αναγκαία περίπτωση της πολφοτομής.

 

Εάν το παιδί χρειάζεται πολφοτομή (απονεύρωση), όμως τόσο εσείς όσο και το ίδιο το παιδί φοβάστε τη διαδικασία, επισκεφθείτε το Happy Tooth για μία πλήρη ενημέρωση. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα εξασφαλίσει μία ανώδυνη εμπειρία στον μικρό ασθενή παρακολουθόντας την εξέλιξη του και εξασφαλίζοντας καλύτερο μέλλον για τα δόντια του.

Επικοινωνία

Επικοινωνία