fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Νεανική (Εφηβική) Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα αποκαλούμε τη νόσο των ιστών του περιοδοντίου. Οι ιστοί του περιοδοντίου είναι οι ιστοί που κρατούν το δόντι στη θέση του, δηλαδή τα ούλα και το κόκκαλο (φατνιακό οστό).

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι ιστοί αυτοί μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή λόγω μικροβιακής πλάκας και άλλων παραγόντων (πχ κάπνισμα). Αν δεν αντιμετωπιστεί  από τον οδοντίατρο εγκαίρως, τότε το οστό καθώς και όλοι οι ιστοί γύρω από το δόντι καταστρέφονται και το δόντι χάνει τελικά τη στήριξή του και πέφτει, χωρίς να είναι το ίδιο κατεστραμμένο.

Κατηγορίες περιοδοντίτιδας σε παιδιά

Παρόλο που η περιοδοντίτιδα είναι συχνή στους ενήλικες, υπάρχει και μια μορφή της που απαντάται και στους εφήβους, η νεανική (εφηβική) περιοδοντίτιδα, που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ επιθετική. Συναντάται σε κορίτσια ηλικίας 11- 15 ετών και σε αγόρια 13-16 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια.

Νεανική (Εφηβική) Περιοδοντίτιδα
Νεανική (Εφηβική) Περιοδοντίτιδα

Αίτια παιδικής περιοδοντίτιδας

Οι λόγοι εμφάνισής της είναι κυρίως η κληρονομική προδιάθεση και οι ορμονολογικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου, ο Actonobacillus Actinomycetemcomitans, ευθύνεται για την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών στη νεανική περιοδοντίτιδα, διαφορετικό από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα των ενηλίκων.

Σημάδια / συμπτώματα περιοδοντικής νόσου

Η διάγνωση της νεανικής περιοδοντίτιδας γίνεται μετά από εξέταση από τον οδοντίατρο. Συνήθως είναι τυχαίο εύρημα στον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, χωρίς ο ασθενής να έχει συμπτώματα (πόνο κλπ).

Ο οδοντίατρος διαγιγνώσκει στον έφηβο ασθενή, θυλάκους στα οπίσθια δόντια, που είναι χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας. Με τον όρο θύλακο εννοούμε την αποκόλληση των ιστών γύρω από το δόντι έτσι ώστε να δημιουργείται κενό.

Σε υγιείς καταστάσεις τα ούλα και το οστό αφήνουν ένα φυσιολογικό κενό βάθους 3 χιλιοστών γύρω από το δόντι. Όταν όμως μιλάμε για  κενό άνω των 5 χιλιοστών τότε μιλάμε για θυλάκους και για περιοδοντίτιδα. Μπορεί να είναι γενικευμένη (σε πολλά δόντια) ή εντοπισμένη (μέχρι 3 οπίσθια δόντια).

Θεραπεία περιοδοντίτιδας σε παιδιά

Η εφηβική περιοδοντίτιδα χρήζει άμεσης θεραπείας λόγω της ταχείας εξέλιξης της, που μπορεί να είναι 3 με 4 φορές πιο γρήγορη από την περιοδοντίτιδα των ενηλίκων.

Σε πρώιμο στάδιο η θεραπεία συνίσταται σε βαθύ οδοντικό καθαρισμό του δοντιού και της ρίζας του και χορήγηση αντιβιωτικών, τοπικά ή συστημικά. Σε προχωρημένη κατάσταση ο νεαρός ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε περιοδοντικά χειρουργεία στη στοματική του κοιλότητα και τη χρήση μοσχευμάτων για να αποκατασταθούν οι ιστοί και να μην υπάρξουν απώλειες δοντιών ή φατνιακού οστού.

Σε κάθε περίπτωση η στοματική υγιεινή των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου. Θα πρέπει το σωστό βούρτσισμα να γίνεται 3 φορές την ημέρα με τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, η οποία αποδεδειγμένα αφαιρεί μεγαλύτερο ποσοστό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από την απλή οδοντόβουρτσα.

Η χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσακίων είναι επίσης απαραίτητη αφού στα μεσοδόντια διαστήματα η απώλεια των ιστών είναι μεγαλύτερη. Αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών.

Η χλωρεξιδίνη, ουσία που βρίσκεται σε ειδικά στοματικά διαλύματα και gel,  αποδεδειγμένα βοηθάει στην αποκατάσταση και την επούλωση των ιστών. Ο οδοντίατρος θα συστήσει το κατάλληλο διάλυμμα για τον κάθε ασθενή και το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιείται γιατί η χλωρεξιδίνη σε παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει χρώση των δοντιών.

Επισκέψεις και κόστος θεραπείας παιδικής περιοδοντίτιδας

Ο οδοντίατρος είναι σε κάθε περίπτωση αυτός που θα διαγνώσει έγκαιρα την αρχόμενη περιοδοντίτιδα και με συστηματικούς οδοντικούς καθαρισμούς θα διατηρήσει την υγεία του περιοδοντίου. Θα πρέπει να τον επισκέπτεται ο ασθενής τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για τον τακτικό έλεγχό του. Σε προχωρημένες καταστάσεις θα χρειαστεί σίγουρα και η επέμβαση του περιοδοντολόγου, ειδικού οδοντιάτρου που ασχολείται με τα ούλα και το οστό.

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το επίπεδο της νόσου και την συχνότητα των επισκέψεων που θα κρίνει ο οδοντίατρος. Οι ασθενείς που είναι γνωστό από το οικογενειακό ιστορικό ότι υπάρχει η νόσος, καλό είναι να ξεκινήσουν σε πολύ μικρή ηλικία την περιοδοντική εξέταση.

Η στοματική μας υγεία είναι πολύ σημαντική για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας αφού ακόμη και σε μικρές ηλικίες, τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας σχετίζονται με γαστρεντερολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.


Το οδοντιατρείο μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση
έναντι του μεγάλου Σκλαβενίτη:

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673
(Είσοδος: Νιρβάνα 11)

HappyTooth-Parking