fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Σωστό Βούρτσισμα Δοντιών για Παιδιά

Περιεχόμενα

Οι γονείς υπενθυμίζουν συνέχεια στα παιδιά τους ότι πρέπει να βουρτσίζουνε τα δόντια τους.

Πώς γίνεται όμως το σωστό βούρτσισμα;

Ποια είναι τα απαραίτητα σύνεργα για να απομακρύνουμε με επιτυχία τη μικροβιακή πλάκα και να μειώσουμε τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας;

Βούρτσισμα δοντιών μετά από κάθε γεύμα

Μέσα στο στόμα μας έχουμε όλοι βακτήρια που σχηματίζουν αποικίες. Τις αποικίες αυτές τις ονομάζουμε μικροβιακή πλάκα. Μετά από κάθε γεύμα, τα μικρόβια αυτά μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες (απλά σάκχαρα) και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο), το ανθεκτικό δηλαδή περίβλημα του δοντιού και επιτρέπουν στα μικρόβια να διεισδύσουν στο εσωτερικό του δοντιού, δημιουργώντας εκεί νέες αποικίες.

Τα μικρόβια δυστυχώς είναι συμβιωτικοί οργανισμοί και δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε δια παντός από τη στοματική μας κοιλότητα. Με το βούρτσισμα όμως, απομακρύνουμε τα οξέα αυτά, και εξουδετερώνουμε την ικανότητα τους να καταστρέφουν την αδαμαντίνη. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι οδοντίατροι επιμένουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.

Σωστή τεχνική βουρτσίσματος δοντιών για παιδιά

Σημασία όμως έχει και η σωστή τεχνική βουρτσίσματος. Το να βάζουμε απλώς την οδοντόβουρτσά μας στο στόμα μας δεν έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.

Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φθάνουν μέχρι τα ούλα. Οι ενήλικες πρέπει να ξεκινούν από την ουλοδοντική σχισμή και με κίνηση απότομη να απομακρύνουν προς τα έξω τη μικροβιακή πλάκα. Η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι σημαντική για τη μηχανική απομάκρυνση των μικροβίων αλλά όχι τόσο που να δημιουργεί πόνο ή αποτριβές στα δόντια.

Η οδοντόβουρτσα πρέπει πάντα να έχει μαλακές τρίχες και όλες στο ίδιο ύψος, οτιδήποτε άλλο είναι καθαρά θέμα marketing, έτσι ώστε να φτάνουν και όλες οι τρίχες στο ίδιο σημείο. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική για την καλή στοματική υγιεινή, εφόσον όμως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις σωστές κινήσεις. Ιδίως στα μικρά παιδιά, που τη βλέπουν σαν ένα ακόμη παιχνίδι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με την επίβλεψη και τη συνεργασία του γονέα για την απομάκρυνση των τροφών και των μικροβίων.

Κατάλληλη επιλογή οδοντόκρεμας

Μεγάλη σημασία έχει επίσης και η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε. Στα μικρά παιδιά μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών (μετά δηλαδή την ηλικία των 2 ετών), θα πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα που να περιέχει τουλάχιστον 500ppm φθορίου.

Στους ενήλικες , οι οδοντόκρεμες περιέχουν 1450ppm φθόριο, που είναι αρκετό για την καθημερινή στοματική μας υγιεινή. Σε ασθενείς με πολυτερηδονισμό, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει και πιο ενισχυμένη με φθόριο οδοντόκρεμα.

Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν με μέτρο τις «λευκαντικές» οδοντόκρεμες. Οι οδοντόκρεμες αυτές περιέχουν συνήθως σόδα και ισχυρές αποτριπτικές ουσίες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αδαμαντίνη των δοντιών, αν χρησιμοποιούνται παρατεταμένα. Το πιο σωστό είναι να απευθυνθεί ο ασθενής στον οδοντίατρό του για τη λεύκανση, όταν υπάρχει σημαντικό αισθητικό πρόβλημα.

Οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα

Δύο επιπλέον σύμμαχοι στην καθημερινή στοματική μας φροντίδα είναι το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Όσο καλά και τακτικά κι αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, οι περιοχές ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια (σημείο επαφής του δοντιού) αποτελούν παγίδες τροφών και μικροβίων. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά είναι το πιο συνηθισμένο σημείο που ξεκινά η τερηδόνα.

Μόνο με το οδοντικό νήμα ή με τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούμε να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα, κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό για την τερηδόνα στους μικρούς αλλά και για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας στους ενήλικες.

Τα στοματικά διαλύματα έχουν επικουρικό ρόλο στη στοματική μας υγιεινή. Προσφέρουν επιπλέον φθόριο ή βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής των ούλων (στην ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα) αλλά δε θα πρέπει να αντικαθιστούν το τακτικό βούρτσισμα.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε τα διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα, γιατί η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στους ιστούς. Στα παιδιά η χρήση των διαλυμάτων συνίσταται μετά την ηλικία των 6 ετών, που ελέγχουν πλήρως το αντανακλαστικό της κατάποσης.