fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Ουλίτιδα σε Παιδιά: Αίτια, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση-Θεραπεία

Ουλίτιδα 

Η ουλίτιδα είναι μια αρκετά συνηθισμένη ασθένεια, που παρουσιάζεται στη στοματική κοιλότητα ανθρώπων κάθε ηλικίας. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως τα μικρά παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ουλίτιδα. Στην πραγματικότητα όμως τα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από τη στιγμή που θα ανατείλουν τα πρώτα δοντάκια και η ουλίτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα.

Η ουλίτιδα παρουσιάζεται ακόμα συχνότερα την εποχή της μικτής οδοντοφυΐας, δηλαδή την περίοδο που τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια συνυπάρχουν στο στόμα του παιδιού (7 – 13 ετών).

Τι είναι η ουλίτιδα;

Ουλίτιδα ονομάζεται μια φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται εξαιτίας των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας.

Η ανεπαρκής στοματική φροντίδα και η οδοντική πλάκα που δημιουργείται εξαιτίας αυτής, προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις των ούλων που εκδηλώνονται με:

  • Ερυθρότητα
  • Ελαφρύ οίδημα
  • Ευαισθησία των ούλων
  • Μικρής έκτασης αιμορραγία (σε ορισμένες περιπτώσεις)

Τις περισσότερες φορές επηρεάζεται η περιοχή των ούλων που είναι ακριβώς γύρω από το δόντι, πιο συγκεκριμένα το χάσμα μεταξύ των δοντιών και των ούλων.

“Οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελήσουν τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και σε περιπτώσεις που το παιδί δεν παραπονιέται για πόνο,” 

Ελλοχεύει ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας, σε περίπτωση που η ουλίτιδα μείνει αθεράπευτη. Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων και του οδοντικού ιστού, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις, έως και απώλεια δοντιών.

Πρόληψη 

Εκτός από τον τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών στο σπίτι με το καθημερινό βούρτσισμα, οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης οποιασδήποτε ασθένειας των δοντιών.

Η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τον οδοντίατρο βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Επιπλέον οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο της εφηβείας, είναι πιθανό να συμβάλουν στη δημιουργία ουλίτιδας.

Είναι λοιπόν σημαντικό εκείνη την περίοδο ο οδοντικός έλεγχος να εντείνεται, όπως και η παρακολούθηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας από τον ίδιο τον έφηβο.

Συμβουλές πρόληψης:

  1. Καθημερινό βούρτσισμα δοντιών, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  2. Χρήση οδοντικού νήματος (για μεγαλύτερα παιδιά)
  3. Υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε ζάχαρη
  4. Τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο (κάθε 6 μήνες)
  5. Ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών για τη σημασία της στοματικής υγιεινής

Αντιμετώπιση / θεραπεία 

Η ουλίτιδα στα παιδιά αντιμετωπίζεται με έναν τυπικό καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο.

Η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας συνεπάγεται την απομάκρυνση της εστίας μόλυνσης των ούλων, γεγονός που συμβάλει στην αποκατάσταση της υγείας τους.

Εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο, ο παιδοδοντίατρος είναι πιθανό να προτείνει τη χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων ή τζελ για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία των ούλων.

“Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι κρίσιμη για την πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων στο μέλλον,”

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για την υγεία των ούλων του παιδιού μου;

Αν παρατηρήσετε κοκκινίλα, πρήξιμο ή αιμορραγία στα ούλα του παιδιού σας, είναι ώρα να επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο.

Μπορεί η ουλίτιδα να επηρεάσει τα μόνιμα δόντια του παιδιού μου;

Ναι, αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα μόνιμα δόντια.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του;

Κάντε το βούρτσισμα μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσες με αγαπημένους χαρακτήρες, και επιβραβεύστε την καλή στοματική υγιεινή.

Συμπέρασμα

Η ουλίτιδα στα παιδιά είναι μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη φροντίδα και έγκαιρη παρέμβαση. Η συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο και η καλλιέργεια καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο που θα συνοδεύει το παιδί σας σε όλη του τη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας στα παιδιά μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Οδοντιατρική Κλινική Παιδιών και Εφήβων, Happy Tooth.

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 

Curing Gingivitis In Your Children