Λαμπερό χαμόγελο στις γιορτές

Τώρα τα Χριστούγεννα, εκτός από τα γιορτινά μας ρούχα, πρέπει να φορέσουμε και το πιο λαμπερό μας χαμόγελο . Τι πρέπει ωστόσο να κάνουμε για να έχουμε ένα λαμπερό χαμόγελο στις γιορτές; Εδώ είναι μερικά εύκολα tips για το πιο γιορτινό χαμόγελο!

Η πιο σημαντική κίνηση για το χαμόγελό μας θα είναι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας πριν από τις γιορτές για έναν σχολαστικό καθαρισμό. Η πέτρα και η μικροβιακή  πλάκα χρωματίζουν πολύ έντονα  κίτρινα τα δόντια μας και δεν απομακρύνονται όσο κι αν τα βουρτσίζουμε. Ο οδοντίατρος με ειδικά μηχανήματα θα καθαρίσει το στόμα μας από κάθε αντιαισθητική ουσία. Επίσης, η θεραπεία της τερηδόνας με κατάλληλα σφραγίσματα ή προσθετικές αποκαταστάσεις, θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε και τα δόντια μας και το λαμπερό χαμόγελό μας. Η επαγγελματική λεύκανση που γίνεται στα περισσότερα οδοντιατρεία, είναι μία μέθοδος εντελώς ακίνδυνη και ιδιαίτερα αποτελεσματική στις περιπτώσεις που η «κιτρινίλα» των δοντιών δεν υποχωρεί. Ποτέ όμως ο ασθενής δε θα πρέπει να πειραματίζεται μόνος του χωρίς την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Σε περιπτώσεις επίσης βαθιάς χρώσης της αδαμαντίνης (υποπλαστική αδαμαντίνη ή χρώση από φάρμακα), τα σύγχρονα αισθητικά οδοντιατρικά υλικά, όπως οι ρητίνες και οι όψεις πορσελάνης, μπορούν να δώσουν τη λύση.

Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι χρωστικές που βρίσκονται μέσα στις διάφορες τροφές που καταναλώνουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα, πλούσια σε μπαχαρικά και κανέλλα, μπορεί να αφήσουν χρωστικές στην αδαμαντίνη (το εξωτερικό περίβλημα) των δοντιών. Ακόμη πιο καταστρεπτική είναι και η επίδραση της σοκολάτας, που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.  Επίσης τα σκουρόχρωμα ποτά (κόκκινο κρασί, ουίσκι, λικέρ) περιέχουν χρωστικές , οι οποίες μπορεί να δώσουν στα δόντια μια σκουρόχρωμη χροιά. Επιπρόσθετα, τα σκουρόχρωμα ροφήματα όπως το μαύρο τσάι και η ζεστή σοκολάτα, μπορεί εκτός από το να μας ζεστάνουν, να αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη επάνω στα δόντια μας. Γι’ αυτό όλες οι τροφές που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Σε αντίθεση με τις τροφές που αναφέραμε υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη λάμψη του χαμόγελού μας. Τα γαλακτοκομικά με το ασβέστιο που περιέχουν θωρακίζουν έναντι της τερηδόνας και δημιουργούν ένα λαμπερό και ολόλευκο στρώμα στην αδαμαντίνη, ιδιαίτερα τα λιπαρά τυριά, που έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ασκούν σημαντική αντιτερηδονογόνο δράση. Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια επίσης, εκτός από το ότι θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια στους ασθένειάς λόγω κρύου, με τα οξέα που έχουν διατηρούν λευκά τα δόντια μας. Η κατανάλωση τους όμως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διαβρώσεις. Το ίδιο ισχύει και με τη σόδα. Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται από παλιά για κατάλευκα δόντια και είναι το βασικό συστατικό των λευκαντικών οδοντόκρεμων (whitening). Θα πρέπει να αποφεύγουμε όμως τα αναψυκτικά που περιέχουν σόδα γιατί συνήθως έχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Το καλύτερο είναι μετά από το χορταστικό γιορτινό τραπέζι να καταναλώσουμε μία σκέτη σόδα, που διαλύει όλες τις χρωστικές που κάνουν κακό στο χαμόγελό μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαμπερά δόντια είναι τα υγιή δόντια. Το πιο σημαντικό όπλο μας για ένα  «χριστουγεννιάτικο» χαμόγελο είναι η σχολαστική στοματική μας υγιεινή, ιδιαίτερα τις γιορτινές  μέρες!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ