Απλές Συμβουλές Για Υγιή Δόντια Μετά τις Καλοκαιρινές Διακοπές

Το φθινόπωρο σημαίνει για μικρούς και μεγάλους επιστροφή στην παλιά μας ρουτίνα και στην καθημερινότητά μας. Αυτές είναι κάποιες εύκολες συμβουλές για μας και τους μικρούς μας φίλους για να έχουμε πάντα τα πιο υγιή δόντια!

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα

Μετά τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, μπαίνουμε πάλι σε πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, 2 φορές την ημέρα απαραιτήτως. Η πρώτη φορά είναι μετά το πρωινό και πριν το σχολείο και η δεύτερη είναι πριν το βραδινό μας ύπνο.

Χρησιμοποιούμε απαραιτήτως νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια

Αν και το καλοκαίρι η κούραση μας έκανε να βαριόμαστε να ολοκληρώσουμε τη στοματική μας υγιεινή, τώρα πια είναι τελείως απαραίτητο να απομακρύνουμε τροφές και μικρόβια από τα σημεία που δε φτάνει η οδοντόβουρτσά μας. Παραμένοντας εκεί, τα υπολείμματα των τροφών μας, δημιουργούν εύκολα τερηδόνα που ειδικά στα παιδικά δόντια εξελίσσεται ταχέως.

Καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη

Με την επιστροφή μας στους χειμερινούς ρυθμούς , τα πολλά γλυκά  θα πρέπει να μειωθούν σε 1 έως 2 φορές την ημέρα. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο το βάρος μας, αλλά θα απομακρύνει και τον κίνδυνο της τερηδόνας. Οι ενήλικες θα πρέπει επίσης να μειώσουν και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, και ιδίως ποτών που περιέχουν πολλή ζάχαρη. Στα διάφορα ροφήματα που είναι ευεργετικά αυτή την εποχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι που έχει και αντιτερηδονογόνες ιδιότητες.

Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά

Εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη αφθονία από φρέσκα φρούτα και νόστιμα λαχανικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας με τις απαραίτητες βιταμίνες για τις εποχιακές ιώσεις και ασθένειες. Ειδικά στα παιδιά μπορούμε να το δώσουμε εύκολα στο σχολείο ως ένα πολύ υγιεινό σνακ (μήλο, μπανάνα, αχλάδι). Θα αντικατασταθεί με αυτόν τον τρόπο η ανάγκη τους για γλυκό, με κάτι πολύ πιο υγιεινό και ωφέλιμο.

Πίνουμε φυσικούς χυμούς και άφθονο νερό

Τα αναψυκτικά και οι συμπυκνωμένοι χυμοί του εμπορίου καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μεγάλες ποσότητες. Με την επιστροφή στην καθημερινότητα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χυμούς αυτούς με φυσικούς χυμούς. Ιδανικοί είναι για την αρχή του φθινοπώρου και οι χυμοί λαχανικών. Δεν έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και περιέχουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν τόσο στην άμυνα του οργανισμού όσο και στην υγεία των δοντιών μας.

Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά

Το γαλακτικό οξύ, έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι έχει ισχυρή αντιτερηδονογόνο δράση, αφού είναι ισχυρό αντιβακτηριακό. Έτσι μπορούμε και για μας και τα παιδιά μας, να ετοιμάζουμε ένα άπαχο γιαούρτι ή ένα σάντουιτς με άπαχο τυρί ως σνακ μέσα στην ημέρα μας αντί για κάποιο γλύκισμα με πολλή ζάχαρη.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το φθινόπωρο και η αρχή της νέας σαιζόν είναι πάντα ιδανική περίοδος να κάνουμε το οδοντιατρικό check up μας. Ο οδοντίατρός μας θα ελέγξει τη στοματική μας υγεία και το «μέγεθος της καταστροφής» που προξένησαν οι καταχρήσεις σε ζάχαρη και υδατάνθρακες του καλοκαιριού.

Ένας καλός οδοντικός καθαρισμός και μία φθορίωση θα βοηθήσουν τόσο εμάς όσο και τους μικρούς μας φίλους να ξεκινήσουμε τη νέα σαιζόν με λαμπερά χαμόγελα!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ