Οδοντικό Νήμα και Παιδιά: Μήπως Τελικά Δεν Είναι Τόσο Δύσκολο;

Πότε τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τη χρήση οδοντικού νήματος;

Ξεκινώντας από το βούρτσισμα, οι γονείς και τα παιδιά μαζί μπορούν να ενσωματώσουν τη χρήση του οδοντικού νήματος στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών από τη στιγμή που το παιδί αναπτύσσει τα πρώτα παιδικά δόντια.

Παρόλο που φαίνεται να μην έχει νόημα, καθώς τα παιδικά δόντια συνήθως δεν έχουν κενά ανάμεσά τους ικανά να συσσωρεύουν υπολείμματα τροφών που δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να συνδέσουν το οδοντικό νήμα με το καθημερινό βούρτσισμα και να το θεωρήσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα ένα παιδί αντιληφθεί τη σωστή χρήση του νήματος, τόσο πιο εύκολα και αβίαστα θα μπορέσει να το ενσωματώσει στην καθημερινή του ζωή ως έφηβος και ενήλικας. 

desktop odontiko nima

Πώς να μάθουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα;

Τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν την επιδεξιότητα να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα μόνα τους μέχρι να γίνουν περίπου έξι ετών και ακόμα και τότε θα πρέπει να τα επιβλέπετε μέχρι να είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της χρήσης του νήματος.

Αν δεν είστε φανατικός χρήστης του οδοντικού νήματος, τώρα είναι η ώρα να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί του. Τα παιδιά έχουν μία έμφυτη τάση να μιμούνται τους μεγάλους και ιδιαίτερα τους γονείς τους.

Δείξτε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα με τη σωστή τεχνική. Αν χρησιμοποιείτε κανονικό οδοντικό νήμα για παιδιά, βοηθήστε τα να τυλίξουν το νήμα γύρω από τα δάχτυλά τους, φροντίζοντας να μην είναι πολύ σφιχτό.

Λάβετε υπόψη σας, ότι στην αγορά διατίθενται οδοντικά νήματα ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά, με σχέδια και χρώματα που κάνουν τη διαδικασία πιο ελκυστική!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα απαλά για να μην τραυματίζουν τα ούλα τους.

Έξτρα tips για τη σωστή χρήση οδοντικού νήματος για παδιά

  1. Κάντε το μαζί! Βάλτε λίγη διασκεδαστική μουσική, κάνετε γκριμάτσες στον καθρέφτη και ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα επιβράβευσης. Ένας πίνακας χρήσης οδοντικού νήματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί καθημερινά οδοντικό νήμα. Κάθε φορά που το παιδί σας χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, βάλτε ένα αυτοκόλλητο στον πίνακα. Για κάθε πέντε συνεχόμενες ημέρες που χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, προσφέρετε μια ανταμοιβή κάποιου είδους!
  3. Αφήστε τα να επιλέξουν το οδοντικό νήμα. Πριν μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, πηγαίνετε το στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο, για να διαλέξει τον τύπο και τη γεύση του νήματος που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Μην ξεχνάτε ότι η γνώση της σωστής φροντίδας του εαυτού, είναι η πιο σημαντική περιουσία που μπορείτε να κληροδοτήσετε στα παιδιά!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ