Πως να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό;

Εδώ και έναν χρόνο ζούμε μια νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε χωρίς να γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης. Η καινούργια αυτή συνθήκη έχει δημιουργήσει σε όλους μας αισθήματα αβεβαιότητας και αγωνίας. 

Πώς όμως βιώνουν τα παιδιά αυτή την περίοδο βλέποντας τους ενήλικες να ανησυχούν καθημερινά, διαβάζοντας τα νέα ή ακούγοντας ειδήσεις;

Γιατί χρειάζεται να εξηγήσουμε στα παιδιά τι είναι ο κορονοϊός;

Τα παιδιά είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και εμείς σαν ενήλικες οφείλουμε να τα ενημερώνουμε, προκειμένου να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων και ιδιαίτερα των γονιών τους. Συνεπώς, όταν βλέπουν τους γονείς αγχωμένους, επηρεάζεται αυτόματα η ψυχολογία τους και αισθάνονται ανασφάλεια.

desktopcovid

Αντιμετωπίζουμε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο;

Είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίζουμε το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα του. Τους μιλάμε πάντα με απλά λόγια, χωρίς πολύπλοκες εκφράσεις που μπορεί να τα μπερδέψουν. 

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρέχουμε κατανοητές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας απλές έννοιες.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, εξηγούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και απαντάμε στις ερωτήσεις τους. Χρησιμοποιούμε βοηθήματα από τους επίσημους φορείς υγείας ή οπτικοακουστικό υλικό που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους. 

Τέλος, βοηθάμε τους εφήβους να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και τους ενθαρρύνουμε να μην χάνουν την επαφή με άτομα της ηλικίας τους. Η εφηβεία είναι μία ευαίσθητη ηλικία, με πολλές απαιτήσεις που συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. 

Απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

  1. Παραμείνετε ψύχραιμοι

Το άγχος και ο φόβος των ενηλίκων μεταφέρεται στα παιδιά χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε. Τους κάνουμε κατανοητό ότι με την κατάλληλη διαχείριση και προσοχή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  αυτό το γεγονός.

2. Ρωτήστε το παιδί τι ήδη ξέρει 

Τα παιδιά λαμβάνουν πληροφορίες από πολλές πηγές. Αρκετές φορές, δεν είναι εύκολο για αυτά να τις ερμηνεύσουν. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε την κουβέντα σας από γεγονότα που ήδη γνωρίζουν τα παιδιά, βοηθώντας τα να ενημερωθούν σφαιρικά.

3. Καθησυχάστε τα

Τους εξηγούμε ότι η ζωή μας συνεχίζεται και πρέπει να περνάμε τον χρόνο μας διαβάζοντας, μαθαίνοντας, δημιουργώντας και επικοινωνώντας με τους φίλους μας μέσω του διαδικτύου. Πλέον υπάρχουν παιδικά βιβλία για τον κορονοϊό, που μπορούν να σας βοηθήσουν να τους λύσετε τις απορίες και τους εξηγήσετε με απλά λόγια τι συμβαίνει.

4. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στα μέσα ενημέρωσης

Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν έχουν την ίδια γνωστική αντίληψη και ικανότητα με τους ενήλικες, είναι δύσκολο για αυτά να επεξεργαστούν τις δυσάρεστες πληροφορίες που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται αισθήματα άγχους και φόβου.  Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν επαφή με την τηλεόραση και να γεμίζουν ποιοτικά τον χρόνο τους. 

5. Μιλήστε τους για τη σημασία της πρόληψης

Γιατί μένουμε σπίτι και δεν πάμε σχολείο; Γιατί φοράμε μάσκες; Γιατί πρέπει να κρατάμε αποστάσεις; Γιατί πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας; Είναι απαραίτητο να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία της ατομικής υγιεινής και τον ρόλο που παίζει στην πρόληψη. Βοηθήστε τα να ενσωματώσουν στις συνήθειές τους το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Χρησιμοποιήστε εικονογραφημένες οδηγίες και video για καλύτερη κατανόηση. 

6. Δημιουργούμε μια ρουτίνα 

Η ρουτίνα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και να αισθάνονται ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει διαταραχτεί τόσο έντονα. Φροντίστε να έχουν συγκεκριμένες ώρες που τρώνε, κοιμούνται και μελετούν. Προσπαθήστε να περνάτε τα Σαββατοκύριακα με δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες, διάβασμα, γυμναστική στο σπίτι, παζλ και επιτραπέζια. 

Τέλος, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς παιδοψυχολόγους και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας. 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ