Το Παιδί μου Πρέπει να Βάλει Σιδεράκια – Τι Πρέπει να Γνωρίζω;

Το να πρέπει να βάλει ένα παιδί σιδεράκια είναι αγχωτικό ως σκέψη όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς. Ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια και εξελίσσεται η επιστήμη της οδοντιατρικής οι επιλογές γίνονται περισσότερες και λιγότερο «ορατές».

Παρακάτω η ομάδα της παιδοδοντιατρικής κλινικής Happy Tooth, μας ενημερώνει σχετικά με όσα ένας γονιός θα πρέπει να γνωρίζει ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα και το παιδί του.

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου χρειάζεται σιδεράκια;

Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει από μόνος του αν το παιδί του χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία. Τα σημαντικότερα γνωρίσματα είναι:

  • Τα στραβά δόντια
  • Τα διπλά δόντια (δηλαδή ένα καινούριο δόντι να βγαίνει ενώ το νεογιλό υπάρχει ακόμη)
  • Δόντια τα οποία είναι στρυμωγμένα μεταξύ τους – αυτό φαίνεται πάντα σε σχέση με τη διάπλαση του κάθε παιδιού
  • Λάθος σύγκλιση (δηλαδή το στραβό δάγκωμα το οποίο συνδέεται με την ανατομία της γνάθου)

Στοματικά προβλήματα που απαιτούν συνήθως σιδεράκια και διαγιγνώσκει ο παιδοδοντίατρος είναι όταν η άνω γνάθος δεν συνάδει με την κάτω γνάθο. Ακόμη όταν υπάρχει έντονη ανομοιομορφία μεταξύ των δοντιών.

Πέρα από τη γενετικά προκαθορισμένη θέση και το μέγεθος των δοντιών που επηρεάζουν την ανάγκη για θεραπεία, υπάρχουν και αίτια τα οποία προκύπτουν στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, όπως το πιπίλισμα του δάχτυλου. Εάν το παιδί στην προσπάθεια του να αποχωριστεί την πιπίλα του ξεκινήσει να πιπιλάει το δάχτυλο του, σε προχωρημένη ηλικία θα έχει μόνιμο θέμα στα δόντια του.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατάλληλη ηλικία. Ωστόσο σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών κάθε παιδί θα πρέπει στην ηλικία των 7-8 ετών να ελέγχεται ορθοδοντικά από έμπειρο παιδοδοντίατρο για να προληφθούν – αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη θεραπεία τα προβλήματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που φορούν σιδεράκια είναι στην εφηβεία, μεταξύ 10 – 15 ετών. Έχοντας ξεκινήσει την τοποθέτηση στα 10 ένα παιδί φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του 1 με 2 χρόνια μετά, με την αφαίρεση.

Σιδεράκια σε Παιδιά – Ορθοδοντική θεραπεία

Η ορθοδοντική θεραπεία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Αισθητική ορθοδοντική θεραπεία
  • Λειτουργική ορθοδοντική θεραπεία

Η αισθητική ορθοδοντική αποτελείται από θεραπείες οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών. Η λειτουργική πάλι ορθοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζει ορθοδοντικά προβλήματα που δυσκολεύουν τις λειτουργίες του στόματος και εγκυμονούν κινδύνους για τη στοματική υγιεινή του παιδιού σας.

Συμπερασματικά η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων που εμφανίζουν τα παιδιά είτε στα νεογιλά είτε στα μόνιμα δόντια τους, εξασφαλίζει μια υγιή ενήλικη ζωή και ένα όμορφο χαμόγελο.

quote desktop siderakia

Ακόμη, η συστηματική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο για τους οδοντιατρικούς ελέγχους προλαμβάνουν μετέπειτα ταλαιπωρία των γονέων και των παιδιών.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ