Καθαρισμός – Φθορίωση

Η στοματική κοιλότητα κατοικείται από εκατομμύρια βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, όταν συσσωρευτεί,  μπορεί να δημιουργήσει ουλίτιδα και τερηδόνα. Γι΄ αυτό, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό κάθε 6 μήνες , μικροί και μεγάλοι να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για έναν οδοντικό καθαρισμό. Ο οδοντικός καθαρισμός αποτελείται από δύο μέρη:

  • Την αποτρύγωση: με το εργαλείο των υπερήχων απομακρύνονται τα σκληρά κομμάτια που έχει δημιουργήσει η μικροβιακή πλάκα γύρω από τα δόντια μας (πέτρα). Στα πολύ μικρά παιδιά, ο οδοντίατρος μπορεί να κρίνει ότι το κομμάτι αυτό του οδοντικού καθαρισμού δεν είναι απαραίτητο.
  • Τη στίλβωση: Με ένα μαλακό βουρτσάκι και με μια ειδική οδοντιατρική πάστα απομακρύνονται τα πιο μαλακά τμήματα της οδοντικής μικροβιακής πλάκας ενώ γυαλίζεται εντελώς η οδοντική επιφάνεια. Στα παιδιά, η ειδική αυτή πάστα έχει ωραίες γεύσεις φρούτων ή τσιχλόφουσκας.

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες παιδικές ασθένειες

Δημιουργείται από τα οξέα των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Μετά την κατανάλωση ζάχαρης, τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα τα οποία τρυπούν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών (αδαμαντίνη) και δημιουργούν κοιλότητες (τρύπες), δηλαδή οδοντική τερηδόνα. Για να ενισχύσουμε την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και να μη χαλάνε τόσο εύκολα τα δόντια (ειδικά στα μικρά παιδιά) συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φθορίωση κάθε 6 μήνες.  Τι είναι όμως το φθόριο και πώς λειτουργεί;

Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε και στο πόσιμο νερό κάποιων περιοχών.  Ο βασικός μηχανισμός δράσης του έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους  κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Επίσης το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα. Τέλος έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο, με ειδικά ενισχυμένα φθοριούχα gel και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες κάθε 6 μήνες. Με τις επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις, τα νεαρά δόντια αποκτούν ένα πιο δυνατό περίβλημα, δύσκολο να διαβρωθεί από τα οξέα της τερηδόνας και  γίνονται ανθεκτικά σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Είναι διαδικασία πολύ εύκολη και εντελώς ανώδυνη. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το gel φθορίου τοποθετείται με μαλακά ειδικά μασελάκια ενώ στα πολύ μικρά απλώς επαλείφεται στην επιφάνεια των δοντιών.  Τα φθοριούχα gel έχουν ωραίες γεύσεις φρούτων από τις οποίες το παιδί μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη του. Η φθορίωση συνίσταται μετά από τον οδοντικό καθαρισμό για το μέγιστο αποτέλεσμα. Η διαδικασία δε διαρκεί πάνω από 2 λεπτά της ώρας ενώ οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τη φθορίωση το παιδί δε θα πρέπει για 30 λεπτά να καταναλώσει καμία τροφή (ούτε νερό) για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Τι είναι τα μαύρα στίγματα στα δόντια του παιδιού;

Οι μαύρες χρωστικές στις επιφάνειες των δοντιών συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με το σάλιο, τα βακτήρια του στόματος και τις τροφές. Η αντιμετώπιση των σκουρόχρωμων αυτών κηλίδων είναι ο εξειδικευμένος καθαρισμός των δοντιών του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο. Σημαντική είναι επίσης και η σωστή στοματική υγιεινή υπό την επίβλεψη των γονέων.

Από ποια ηλικία ξεκινάμε στα παιδιά φθορίωση και κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται;

Η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας (EAPD) συνιστά να ξεκινούν τα παιδιά φθορίωση από το 1ο έτος της ηλικίας τους , σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών. Σίγουρα πάντως, τα παιδιά θα πρέπει  να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά(παιδικά) δόντια κάθε 6 μήνες. Σε παιδιά που εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και κάνουν συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.

 

Μάθετε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ