fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Η τερηδόνα στα παιδιά πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τι είναι η Τερηδόνα και Ποιες είναι οι Αιτίες της;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένα παιδιά έχουν περισσότερη τερηδόνα από άλλα; Η τερηδόνα είναι μια χρόνια νόσος των δοντιών που προκαλείται από βακτήρια που ζουν στο στόμα. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξέα που διαβρώνουν σταδιακά το σμάλτο των δοντιών, δημιουργώντας μικρές τρύπες ή κοιλότητες.

Τερηδόνα σε Παιδιά - Πρόληψη, Αντιμετώπιση, Θεραπεία

Οι κύριες αιτίες της τερηδόνας στα παιδιά είναι:

  1. Ανεπαρκής Στοματική Υγιεινή: Το μη σωστό ή ανεπαρκές βούρτσισμα των δοντιών επιτρέπει τη συσσώρευση πλάκας και βακτηρίων στο στόμα.
  2. Διατροφή Πλούσια σε Ζάχαρη: Η κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τροφοδοτεί τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
  3. Έλλειψη Φθορίου: Το φθόριο είναι ένα ανόργανο στοιχείο που ενισχύει την αντοχή του σμάλτου στα οξέα. Η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.
  4. Ξηροστομία: Η ανεπαρκής ροή σάλιου λόγω φαρμάκων ή ασθενειών δημιουργεί ένα ξηρό περιβάλλον όπου ευδοκιμούν τα βακτήρια.
  5. Γενετικοί Παράγοντες: Ορισμένα παιδιά έχουν περισσότερη προδιάθεση για τερηδόνα λόγω γονιδιακών χαρακτηριστικών.

Συμπτώματα της Τερηδόνας στα Παιδιά

Τα συμπτώματα της τερηδόνας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και το στάδιο της νόσου. Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια
  • Τρύπες ή κοιλότητες στην επιφάνεια των δοντιών
  • Ευαισθησία σε ζεστά, κρύα ή γλυκά τρόφιμα/ποτά
  • Πόνος ή δυσφορία στα δόντια
  • Κακοσμία από το στόμα
  • Δυσκολία στο μάσημα τροφών

Είναι σημαντικό να προσέξετε αυτά τα συμπτώματα και να επισκεφθείτε έναν παιδοδοντίατρο για αξιολόγηση. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή περαιτέρω βλάβης και στη διατήρηση της στοματικής υγείας του παιδιού σας.

 

Η τερηδόνα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από οξέα που παράγουν τα βακτήρια στο στόμα και διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λευκές/καφέ κηλίδες, τρύπες, πόνο και δυσκολίες στο μάσημα.

 

Παράγοντες Κινδύνου για Τερηδόνα σε Παιδιά

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας στα παιδιά. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Ηλικία: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή λόγω των αναπτυσσόμενων δοντιών τους.
  2. Ειδικές Ανάγκες: Παιδιά με αναπηρίες ή ιατρικές καταστάσεις μπορεί να έχουν δυσκολία στην καλή στοματική υγιεινή.
  3. Χρήση Συσκευών: Τα σιδεράκια μπορούν να κρατήσουν υπολείμματα τροφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο.
  4. Αντιμικροβιακά/Άλλα Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.
  5. Χρόνιες Παθήσεις: Ασθένειες όπως διαβήτης ή καρδιοπάθειες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά τερηδόνας.
  6. Διαιτητικές Συνήθειες: Τα παιδιά που τρώνε συχνά γλυκά και αναψυκτικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η γνώση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί και να λάβουν έγκαιρα μέτρα πρόληψης.

Πρόληψη της Παιδικής Τερηδόνας

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή της τερηδόνας στα παιδιά. Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης:

  1. Καλή Στοματική Υγιεινή: Βοηθήστε το παιδί σας να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Χρησιμοποιείτε επίσης οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.
  2. Υγιεινή Διατροφή: Περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ποτών με πολλή ζάχαρη. Προτιμήστε υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε να αφήνετε το παιδί να πίνει γάλα ή χυμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Φθοριούχα Συμπληρώματα: Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθοριούχα συμπληρώματα εάν το παιδί δεν λαμβάνει επαρκές φθόριο από άλλες πηγές.
  4. Σφράγισμα Οπισθίων Δοντιών: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού υλικού στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών για προστασία από τερηδόνα.
  5. Τακτικές Επισκέψεις στον Οδοντίατρο: Οι επισκέψεις για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό κάθε 6 μήνες μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως προβλήματα.

Θεραπεία της Τερηδόνας σε Παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει αναπτύξει τερηδόνα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Οι πιο κοινές είναι:

  1. Σφραγίσματα: Για μικρές κοιλότητες, ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει την προσβεβλημένη περιοχή και να τοποθετήσει ένα σφράγισμα για να σφραγίσει την τρύπα.
  2. Απονευρώσεις: Εάν η τερηδόνα έχει φτάσει στον πυρήνα (νεύρο) του δοντιού, μπορεί να χρειαστεί μια διαδικασία γνωστή ως απονεύρωση για να αφαιρεθεί ο πυρήνας και να γεμιστεί η κοιλότητα.
  3. Στεφάνες ή Επένδυση: Για πολύ εκτεταμένη τερηδόνα, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια στεφάνη ή επένδυση για να καλύψει ολόκληρη την κορώνα του δοντιού.
  4. Εξαγωγές: Σε ακραίες περιπτώσεις, ένα πολύ φθαρμένο δόντι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί εντελώς.
  5. Θεραπεία Ουλών: Εάν η τερηδόνα έχει μολύνει και τα ούλα, μπορεί να χρειαστεί ειδική θεραπεία με αντιβιοτικά ή χειρουργική επέμβαση.

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές και αναισθητικά για να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και το άγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας σε παιδιά.

Πότε Πρέπει να Επισκεφτείτε Οδοντίατρο;

Είναι καλή πρακτική να πηγαίνετε το παιδί σας για προληπτικό έλεγχο στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Ωστόσο, θα πρέπει να κλείσετε επείγουσα επίσκεψη εάν παρατηρήσετε:

  • Λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια
  • Μαύρες τρύπες ή κοιλότητες
  • Αιμορραγία, πρήξιμο ή ερεθισμό στα ούλα
  • Πόνο στα δόντια ή το στόμα
  • Δυσκολία στο μάσημα ή την κατάποση

Μην περιμένετε τα συμπτώματα να επιδεινωθούν καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει σοβαρότερες βλάβες. Ο παιδοδοντίατρος θα μπορέσει να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την τερηδόνα πριν γίνει ανεξέλεγκτη.

 

Η πρόληψη με σωστό βούρτσισμα, υγιεινή διατροφή, φθοριούχα και επισκέψεις σε οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν σφραγίσματα, απονευρώσεις, και σε σοβαρές περιπτώσεις εξαγωγή.

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσω το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού μου;

Συνιστάται να ξεκινήσετε το βούρτσισμα μόλις βγουν τα πρώτα δοντάκια, γύρω στους 6 μήνες ηλικίας. Χρησιμοποιήστε μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για βρέφη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια οδοντόκρεμα που χρησιμοποιώ εγώ για το παιδί μου;

Όχι, οι οδοντόκρεμες για τους ενήλικες μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα φθορίου που δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά.

Τι κάνω αν το παιδί μου έχει φοβία με τον οδοντίατρο;

Οι περισσότεροι παιδοδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι να χειρίζονται το άγχος και τον φόβο των παιδιών. Μιλήστε τους ανοιχτά και δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης πριν την επίσκεψη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 

 

 

 


Το οδοντιατρείο μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση
έναντι του μεγάλου Σκλαβενίτη:

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673
(Είσοδος: Νιρβάνα 11)

HappyTooth-Parking