fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Φθορίωση στα Δόντια των Παιδιών: Ασφάλεια και Υγεία

Φθορίωση Δοντιών: Ασπίδα Υγείας για Παιδικά Χαμόγελα

Τι θα λέγατε αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να προστατεύσετε τα δοντάκια του παιδιού σας από την τερηδόνα; Κάτι απλό, ανώδυνο και οικονομικό που θα διατηρούσε το χαμόγελό του λαμπερό για πολλά χρόνια; Ακούγεται σαν όνειρο, έτσι δεν είναι; Καλά νέα – η φθορίωση των δοντιών είναι αυτή η “μαγική” λύση!

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια μικρή ποσότητα φθορίου εφαρμόζεται στα δόντια των παιδιών για να τα κάνει πιο ανθεκτικά στην  τερηδόνα. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της τερηδόνας και μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας μια ισχυρή “ασπίδα” κατά των στοματικών προβλημάτων.

  • Πρόληψη Τερηδόνας: Η φθορίωση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας στα παιδικά δόντια.
  • Ενίσχυση Αδαμαντίνης: Το φθόριο ενισχύει τη δομή της αδαμαντίνης, καθιστώντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στα οξέα.
  • Ασφαλής Διαδικασία: Η φθορίωση είναι απολύτως ασφαλής για παιδιά και συνιστάται από οδοντιάτρους.
  • Αντιμικροβιακή Δράση: Παρέχει προστασία από μικρόβια και βακτήρια που συμβάλλουν στην πλάκα.

    Τι είναι η Φθορίωση των Δοντιών;

    Η φθορίωση των δοντιών είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία μια μικρή ποσότητα ενός φθοριούχου τζελ, βερνικιού ή διαλύματος εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια των δοντιών. Το φθόριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου (της εξωτερικής, σκληρής επίστρωσης των δοντιών) καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το υλικό φθορίωσης παραμένει στα δόντια για μερικά λεπτά πριν απομακρυνθεί. Αυτό επιτρέπει στο φθόριο να απορροφηθεί στο σμάλτο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ανθεκτικό “σφράγισμα” γύρω από κάθε δόντι. Έτσι, τα δόντια γίνονται πιο ανθεκτικά στα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια του στόματος και λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τρύπες (τερηδόνα).

    Γιατί είναι Σημαντική η Φθορίωση για τα Παιδιά;

    Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο κοινές παιδικές ασθένειες, επηρεάζοντας περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών, πόνο, λοιμώξεις και άλλα σοβαρά προβλήματα. Εδώ έρχεται η φθορίωση να σώσει την ημέρα!

    Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η φθορίωση των δοντιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας κατά 25% στα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά επειδή:

    • Τα μόνιμα δόντια τους είναι πιο ευάλωτα στην τερηδόνα καθώς μόλις έχουν βγει.
    • Συχνά οι παιδικές διατροφικές συνήθειες (π.χ. κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών) αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας.
    • Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν αναπτύξει ακόμα σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής.

    Με τη φθορίωση, μπορείτε να προστατεύσετε τα μικρά τους δοντάκια από νωρίς και να τους εξοικονομήσετε πολλή ταλαιπωρία στο μέλλον. Επιπλέον, είναι πολύ πιο οικονομική από τις ακριβές θεραπείες αποκατάστασης δοντιών.

Φθορίωση Δοντιών: Ασπίδα Υγείας για Παιδικά Χαμόγελα

 

Η φθορίωση είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της στοματικής υγείας των παιδιών, προσφέροντας προστασία κατά της τερηδόνας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δοντιών

Πότε Πρέπει να Γίνεται η Φθορίωση στα Παιδιά;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν η φθορίωση να ξεκινά μόλις βγουν τα πρώτα νεογιλά δοντάκια ενός παιδιού, γύρω στους 6 μήνες ζωής. Αν και τα νεογιλά δοντάκια είναι προσωρινά, η φθορίωση τους είναι σημαντική για τους εξής λόγους:

  • Διατηρεί τα νεογιλά δόντια υγιή μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα.
  • Βοηθά τα παιδιά να συνηθίσουν τη διαδικασία από νωρίς.
  • Παρέχει φθόριο στους σχηματιζόμενους σπόρους των μόνιμων δοντιών κάτω από τα ούλα.

Μόλις φυτρώσουν τα μόνιμα δόντια, συνήθως μετά την ηλικία των 6 ετών, η φθορίωση πρέπει να συνεχίζεται σε τακτική βάση, τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία. Αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος όπου τα δόντια είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα λόγω των μεταβολών στη σύσταση του σάλιου και των διατροφικών συνηθειών.

Πώς Γίνεται η Φθορίωση;

Η διαδικασία της φθορίωσης είναι απλή, ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Μπορεί να γίνει από έναν οδοντίατρο, παιδοδοντίατρο ή άλλο επαγγελματία στοματικής υγείας κατά τη διάρκεια μιας τακτικής επίσκεψης. Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι:

  • Φθοριούχο Τζελ: Ένα υψηλής συγκέντρωσης φθοριούχο τζελ απλώνεται στα δόντια και αφήνεται για 4 λεπτά πριν ξεπλυθεί. Συνήθως χρησιμοποιείται για παιδιά άνω των 6 ετών.
  • Φθοριούχο Βερνίκι: Ένα παχύρρευστο, αντι-διαβρωτικό βερνίκι που περιέχει υψηλά επίπεδα φθορίου επιστρώνεται απλά στα δόντια. Έχει παραμένουσα δράση για αρκετούς μήνες καθώς απελευθερώνει σταδιακά φθόριο. Ιδανικό για μικρά παιδιά.
  • Φθοριούχο Διάλυμα: Ένα υδατικό διάλυμα φθορίου εγχύεται στο στόμα για 1-4 λεπτά και μετά ξεπλένεται. Χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.

Μετά τη διαδικασία, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφής ή ποτού για τουλάχιστον 30 λεπτά για να επιτραπεί η μέγιστη απορρόφηση του φθορίου στα δόντια. Γενικά, η φθορίωση συνιστάται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, συχνότερα αν το παιδί έχει υψηλό κίνδυνο τερηδόνας.

Οφέλη της Φθορίωσης Δοντιών για Παιδιά

Η φθορίωση των δοντιών δεν αποτελεί μόνο έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά, αλλά προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη:

  • Αναστέλλει τη Δημιουργία Πλάκας: Το φθόριο εμποδίζει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα να προσκολληθούν στα δόντια, μειώνοντας έτσι το σχηματισμό της επικίνδυνης οδοντικής πλάκας.
  • Αναστρέφει την Αρχική Αποσάθρωση: Τα πρώιμα στάδια της τερηδόνας μπορούν να αντιστραφούν με τη φθορίωση, η οποία ανασυγκροτεί το σμάλτο που έχει διαβρωθεί από τα οξέα.
  • Ενδυναμώνει Μόνιμα τα Δόντια: Τα οφέλη της φθορίωσης είναι μακροχρόνια καθώς ενισχύει μόνιμα την αντίσταση των δοντιών .
  • Εξοικονομεί Χρήματα: Η τακτική φθορίωση από την παιδική ηλικία μπορεί να εξοικονομήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ  σε μελλοντικές οδοντιατρικές θεραπείες.
  • Προστατεύει τη Γενική Υγεία: Οι επιπλοκές της παιδικής τερηδόνας, όπως λοιμώξεις και απώλεια δοντιών, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, τη διατροφή και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.

Με τόσα τεράστια οφέλη, η φθορίωση είναι μια προληπτική θεραπεία που κανένας γονιός δεν πρέπει να παραβλέψει για το παιδί του.

Είναι η Φθορίωση Ασφαλής για τα Παιδιά;

Πολλοί γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια της φθορίωσης, ειδικά εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης φθορίου που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, οι επαγγελματικές φθοριώσεις που γίνονται από οδοντιάτρους θεωρούνται απολύτως ασφαλείς και έχουν ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες όταν γίνονται σωστά.

Ορισμένες προφυλάξεις που λαμβάνονται για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη φθορίωση περιλαμβάνουν:

 

  • Χρήση Απορροφητικού Ρολού: Τοποθετείται ένας ειδικός απορροφητικός ρολός στο εσωτερικό των παρειών για να συγκρατεί την περίσσεια φθοριούχου τζελ ή διαλύματος και να αποτρέπει την κατάποσή του.
  • Σωλήνας Αναρρόφησης: Ένας μικρός σωλήνας αναρρόφησης χρησιμοποιείται για να απομακρύνει την περίσσεια υγρού από το στόμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Χαμηλές Δοσολογίες: Χρησιμοποιούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες φθοριούχων υλικών, ειδικά για πολύ μικρά παιδιά.
  • Επαγγελματική Εποπτεία: Η φθορίωση διεξάγεται πάντα υπό την εποπτεία εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντικής υγείας.
  • Εκτός από ελάχιστο ενοχλητικό ερεθισμό στα ούλα και παροδική αποχρωματισμό των δοντιών, η φθορίωση θεωρείται μια εντελώς ασφαλής και καλά ανεκτή διαδικασία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Τα οφέλη της υπερτερούν κατά πολύ των οποιωνδήποτε πιθανών κινδύνων.

 

Η φθορίωση, όταν εφαρμόζεται συστηματικά μετά τον καθαρισμό των δοντιών, διασφαλίζει ότι το φθόριο δρα αποτελεσματικά, διατηρώντας τη στοματική υγεία του παιδιού σε υψηλά επίπεδα.

Συμβουλές για Γονείς

Ενώ η φθορίωση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των παιδικών δοντιών, δεν υποκαθιστά την ανάγκη για καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής στο σπίτι. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:

  • Ξεκινήστε τη Φθορίωση Νωρίς: Μην περιμένετε μέχρι να βγουν όλα τα μόνιμα δόντια για να ξεκινήσετε. Η φθορίωση πρέπει να γίνεται από τους 6 μήνες.
  • Βουρτσίζετε Σωστά: Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχα οδοντόκρεμα, επικεντρώνοντας στα σημεία επαφής και τις μασητικές επιφάνειες.
  • Περιορίστε τα Γλυκά: Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά προσφέρουν τροφή στα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Περιορίστε τα γλυκίσματα και προσφέρετε υγιεινά σνακ.
  • Χρησιμοποιήστε Συμπληρώματα Φθορίου: Αν το νερό στην περιοχή σας έχει χαμηλά επίπεδα φθορίου, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει συμπληρώματα.
  • Μην Παραλείπετε Επισκέψεις: Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για τακτικές επισκέψεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς κάθε 6 μήνες.
  • Δώστε το Σωστό Παράδειγμα: Ως γονέας, πρέπει να δείχνετε θετική στάση προς την οδοντική υγιεινή και να ακολουθείτε καλές πρακτικές μπροστά στα παιδιά σας.

Συνδυάζοντας επαγγελματική φθορίωση με σπιτική φροντίδα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα δοντάκια του παιδιού σας θα παραμείνουν ισχυρά και υγιή καθώς μεγαλώνει.

Συχνές Ερωτήσεις 

Τι είναι η φθορίωση των δοντιών;

Η φθορίωση δοντιών είναι μια διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζεται ειδικό φθοριούχο τζελ στα δόντια του παιδιού για να προστατευθούν από τερηδόνα  και να ενισχυθεί η αδαμαντίνη τους.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η φθορίωση;

Η συχνότητα της φθορίωσης εξαρτάται από τη συμβουλή του οδοντιάτρου αλλά συνήθως συνιστάται δύο φορές το χρόνο για να διατηρούνται τα δόντια υγιή.

Είναι ασφαλής η φθορίωση για τα παιδιά;

Ναι, η φθορίωση είναι απολύτως ασφαλής όταν γίνεται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών οδοντιάτρων. Τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη της φθορίωσης;

Τα οφέλη της φθορίωσης περιλαμβάνουν την πρόληψη των τερηδόνων, την ενίσχυση της αδαμαντίνης των δοντιών, και την αντιμικροβιακή δράση που βοηθά στη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 

Φθορίωση Δοντιών: Ασπίδα Υγείας για Παιδικά Χαμόγελα