fbpx

Nέα διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673 (Είσοδος: Νιρβάνα 11)

Σφράγισμα Δοντιού σε Παιδί – Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις

Ήρθε η ώρα το παιδί μου να κάνει σφράγισμα.

  • Ποια είναι η διαδικασία;
  • Τι είδος σφραγίσματος να επιλέξω;
  • Θα πονέσει;

Η παιδοδοντιατρική ομάδα της Happy Tooth δίνει απάντηση σε αυτές και άλλες πολλές απορίες που κάθε γονιός έχει σχετικά με τα παιδικά σφραγίσματα.

Τι είναι το σφράγισμα δοντιού σε παιδί;

Το σφράγισμα αποτελεί την επανορθωτική διαδικασία που διενεργείται με στόχο την αποκατάσταση ενός χαμένου τμήματος του δοντιού. Ο παιδοδοντίατρος «γεμίζει» την οδοντική κοιλότητα με το υλικό σφραγίσματος, επαναφέροντας το δόντι στη φυσική του μορφή.

Πότε χρειάζεται το σφράγισμα δοντιού σε παιδί;

Το σφράγισμα δοντιού είναι απαραίτητο όταν υπάρχει απώλεια οδοντικής ουσίας στην επιφάνεια ή εσωτερικά του δοντιού, εξαιτίας της εμφάνισης τερηδόνας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η ανάγκη σφραγίσματος είναι επιτακτική, έπειτα από κάποιο τραυματισμό, γεγονός αρκετά σύνηθες κατά την παιδική ηλικία.

sfragisma desktop

Τι είναι η τερηδόνα και τι προκαλεί;

Η τερηδόνα αποτελεί μία οδοντική νόσο, η οποία όταν δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή και μόνιμη ζημιά στο δόντι. Η τερηδόνα αναπτύσσεται μέσω των μικροβίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, τα οποία αφήνουν οξέα και κατάλοιπα στην επιφάνεια του δοντιού. Έτσι, το δόντι διαβρώνεται σταδιακά, προκαλώντας «τρύπες». Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να λείπει ακόμη και το μισό μέρος του δοντιού.

Στα παιδιά συνήθως οι κοιλότητες αυτές σχηματίζονται στο σημείο επαφής ανάμεσα σε δύο οπίσθια δόντια.

Πως πραγματοποιείται το σφράγισμα σε παιδί;

Αρχικά, ο παιδοδοντίατρος ελέγχει το πεδίο τερηδονισμού.  Αν χρειάζεται οδοντιατρική αναισθησία, χρησιμοποιείται ειδικό τοπικό αναισθητικό gel, ώστε ο μικρός ασθενής να μην νιώσει το τσίμπημα της βελόνας. Στη συνέχεια, με ειδικό χειρισμό πραγματοποιείται η ένεση, χωρίς το παιδί να δει τη βελόνα ή να τρομάξει.

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν λέξεις όπως «ένεση» ή «βελόνα», αφού συχνά τα παιδιά αγχώνονται ή φοβούνται εξαιτίας προηγούμενων εμπειριών. Αντ’ αυτού, προτιμάμε να τους εξηγήσουμε ότι ο οδοντίατρος θα βάλει για λίγη ώρα τα δοντάκια για ύπνο, ώστε να μην νιώσουν τίποτα.

Στη συνέχεια, ο παιδοδοντίατρος καθαρίζει αφαιρώντας το τερηδονισμένο κομμάτι πολύ προσεκτικά και έπειτα προετοιμάζει την περιοχή για να συγκοληθεί καλά το υλικό σφραγίσματος στην οδοντική κοιλότητα.

Είδη σφραγισμάτων

Υπάρχουν δύο είδη σφραγίσματος:

  • Μαύρα σφραγίσματα: Τα μαύρα σφραγίσματα ή αλλιώς σφραγίσματα αμαλγάματος, χρησιμοποιούνταν ευρέως παλαιότερα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα της παιδοδοντιατρικής δεν χρησιμοποιούνται πια.
  • Λευκά σφραγίσματα: Τα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης αποτελούν την πλέον βέλτιστη λύση για τα σφραγίσματα σε παιδί. Το υλικό αυτό έχει μία υγρή λεπτόρρευστη μορφή, ενώ με την εφαρμογή φωτισμού LED αποκτά την τελική σταθερή του μορφή.

Τα σφραγίσματα ρητίνης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, κατατάσσοντας τα ως τη δημοφιλέστερη επιλογή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν το ίδιο χρώμα με το δόντι, χωρίς να φαίνεται κάποια διαφορά. Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, το παιδί μπορεί να φάει προσεκτικά με τις κατάλληλες οδηγίες του γιατρού για να αποφύγει τον αυτοτραυματισμό στα ούλα. Ο μικρός ασθενής δεν αισθάνεται πόνο ή ενόχληση και μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά του.

Στην Happy Tooth χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις λευκά σφραγίσματα υψηλής ποιότητας από κορυφαίες Αμερικανικές και Ιαπωνικές εταιρίες και ο τρόπος διεξαγωγής τους τηρεί τις ασφαλέστερες προδιαγραφές για να αποφευχθεί κάθε είδους τραυματισμός ή ενόχληση.

Κύριος στόχος της κλινικής μας είναι να κάνουμε κάθε θεραπεία …παιχνίδι!

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διαδικασία σφραγίσματος ή αναρωτιέστε κατά πόσο το παιδί σας χρειάζεται κάποιο, κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με την κλινική μας. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας, θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, λύνοντας σας κάθε απορία.

 

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 

Σφράγισμα Δοντιού σε Παιδί

 


Το οδοντιατρείο μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση
έναντι του μεγάλου Σκλαβενίτη:

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4, Βούλα, 16673
(Είσοδος: Νιρβάνα 11)

HappyTooth-Parking