Η στοματική κοιλότητα κατοικείται από εκατομμύρια βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, όταν συσσωρευτεί, μπορεί να δημιουργήσει ουλίτιδα και τερηδόνα. Γι΄αυτό, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό κάθε 6 μήνες, οι μικροί μας φίλοι να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρο για έναν οδοντικό καθαρισμό.
Ο οδοντικός καθαρισμός αποτελείται από δύο μέρη:
Ο τακτικός καθαρισμός και η φθορίωση των δοντιών είναι απαραίτητα για την πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά.
Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παιδικής οδοντιατρικής. Με τακτικούς καθαρισμούς και φθοριώσεις, μπορούμε να θωρακίσουμε τα δόντια των παιδιών ενάντια στην τερηδόνα και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές χαμόγελο για όλη τους τη ζωή.
Η τερηδόνα δημιουργείται από τα οξέα των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Μετά την κατανάλωση ζάχαρης, τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα τα οποία τρυπούν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών (αδαμαντίνη) και δημιουργούν κοιλότητες (τρύπες), δηλαδή οδοντική τερηδόνα. Για να ενισχύσουμε την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και να μη χαλάνε τόσο εύκολα τα δόντια (ειδικά στα μικρά παιδιά) συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φθορίωση κάθε 6 μήνες.
Η φθορίωση ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.
Η έγκαιρη έναρξη της φροντίδας των δοντιών είναι καθοριστική για τη μακροπρόθεσμη στοματική υγεία. Ξεκινώντας τις επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο από μικρή ηλικία, όχι μόνο προλαμβάνουμε πιθανά προβλήματα, αλλά βοηθάμε και το παιδί να αναπτύξει μια θετική στάση απέναντι στην οδοντιατρική φροντίδα.
Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε και στο πόσιμο νερό κάποιων περιοχών. Ο βασικός μηχανισμός δράσης του έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.
Επίσης το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα. Τέλος έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Η συνεργασία μεταξύ γονέων και παιδοδοντιάτρου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πρόληψης. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών στο σπίτι, ενώ ο οδοντίατρος παρέχει την απαραίτητη επαγγελματική φροντίδα και καθοδήγηση.
Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο, με ειδικά ενισχυμένα φθοριούχα gel και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες κάθε 6 μήνες. Με τις επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις, τα νεαρά δόντια αποκτούν ένα πιο δυνατό περίβλημα, δύσκολο να διαβρωθεί από τα οξέα της τερηδόνας και γίνονται ανθεκτικά σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Είναι διαδικασία πολύ εύκολη και εντελώς ανώδυνη.
Στα μεγαλύτερα παιδιά, το gel φθορίου τοποθετείται με μαλακά ειδικά μασελάκια ενώ στα πολύ μικρά απλώς επαλείφεται στην επιφάνεια των δοντιών. Τα φθοριούχα gel έχουν ωραίες γεύσεις φρούτων από τις οποίες το παιδί μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη του. Η φθορίωση στα παιδιά συνιστάται μετά από τον οδοντικό καθαρισμό για το μέγιστο αποτέλεσμα. Η διαδικασία δε διαρκεί πάνω από 2 λεπτά της ώρας ενώ οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τη φθορίωση το παιδί δε θα πρέπει για 30 λεπτά να καταναλώσει καμία τροφή (ούτε νερό) για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Συνιστάται η έναρξη της φθορίωσης από το πρώτο έτος ζωής και η επανάληψή της κάθε 6 μήνες.
Τα μαύρα στίγματα στα δόντια παιδιού είναι οι μαύρες χρωστικές στις επιφάνειες των δοντιών οι οποίες συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με το σάλιο, τα βακτήρια του στόματος και τις τροφές. Η αντιμετώπιση των σκουρόχρωμων αυτών κηλίδων είναι ο εξειδικευμένος καθαρισμός των δοντιών του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο. Σημαντική είναι επίσης και η σωστή στοματική υγιεινή υπό την επίβλεψη των γονέων.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας (EAPD) συνιστά να ξεκινούν τα παιδιά φθορίωση από το 1ο έτος της ηλικίας τους , σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών. Σίγουρα πάντως, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά(παιδικά) δόντια κάθε 6 μήνες.
Σε παιδιά που εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και κάνουν συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.
Μάθετε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:
Ο καθαρισμός και η φθορίωση δοντιών προσφέρει πληθώρα από οφέληστους μικρούς μας ασθενείς, διατηρώντας τα δόντια τους «δυνατά» ενάντια στη τερηδόνα.
Η διαδικασία κάθε άλλο παρά δυσάρεστη είναι και σε αντίθεση με τους ενήλικες δεν πονάει και δεν ενοχλεί τα μικρά παιδιά.
Ο καθαρισμός και η φθορίωση δοντιών είναι απαραίτητη διαδικασία ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή στα ούλα και συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα.
Αν τηρούμε τον εξαμηνιαίο έλεγχο στο παιδί σας, τότε αποφεύγετε να προσβληθεί από τερηδόνα και να έχει μία άσχημη εμπειρία στον οδοντίατρο. Επιπλέον υιοθετεί μια υγιή σχέση με τον οδοντίατρο που θα του χρησιμεύσει στο μέλλον ως ενήλικας.
Ο καθαρισμός και η φθορίωση στα παιδιά είναι ανώδυνες διαδικασίες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τη στοματική τους υγεία.
Στη Happy Tooth Clinic, στόχος μας είναι να κάνουμε τις οδοντιατρικές θεραπείες των παιδιών σας… παιχνίδι! Έχοντας μία άκρως εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο, κάνουμε το παιδί σας να φεύγει με χαμόγελο.
Αν έχετε απορίες σχετικά με τις διαδικασίες των θεραπειών ή θέλετε να κλείσετε ραντεβού για το παιδί σας, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας, συνιστάται η έναρξη της φθορίωσης από το 1ο έτος της ηλικίας, σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκινήσει το αργότερο στην ηλικία των 3 ετών.
Η συνιστώμενη συχνότητα για τη φθορίωση είναι κάθε 6 μήνες. Σε περιπτώσεις παιδιών με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.
Όχι, η διαδικασία δεν είναι επώδυνη. Αντίθετα με τους ενήλικες, στα παιδιά ο καθαρισμός και η φθορίωση είναι εύκολες και ανώδυνες διαδικασίες που συχνά γίνονται ευχάριστες με τη χρήση γεύσεων φρούτων στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.